Cadeaus weigeren
Cadeaus weigeren: zelfs voor de gevorderde zero waster kan het weigeren van een cadeau onhandig voelen.
Helemaal als het ongevraagd én onnodig is, en van een kennis, vriend of familielid komt…. Je wilt natuurlijk niet ondankbaar overkomen of de gevoelens van de afzender kwetsen door haar of zijn lieve gebaar af te wijzen.
Compromis
Het compromis kan zijn om het cadeau – waarvan je weet dat jij het niet gaat gebruiken – toch lief aan te nemen, en het later cadeau te geven aan een ander:
- door het rechtstreeks aan die ene persoon te geven waarvan je weet dat die het wel gebruikt;
- of door het in een weggeefkast aan te bieden, voor een nieuwe eigenaar.
Toch zonde van het cadeau als het ongebruikt maanden in jouw kast ligt stof op te vangen omdat je het niet kon weigeren.
In de winkel
Wat wel in de loop der jaren makkelijker blijkt, is om ongevraagde cadeaus in een winkel te weigeren.
Ongevraagde gratis extraatjes (reclame) worden helaas* nog vaak aangeboden. En kinderen en vrouwen schijnen de grootste doelgroepen te zijn.
- “En kijk eens, voor het lieve kindje: een ballonnetje!”…
- “En hier, een muntje voor een ‘stuk troep’ uit de balmachine”…
- “En ik doe er 3 meuk-samples bij voor mevrouw”…
- “Dank voor uw aankoop. Gaat het zo mee? En kijk eens, met een sample van weet-ik-veel-welke-crème en een kaart voor een gratis scan voor-weet-ik-veel-welk-lichaamsdeel” bliep ! Voordat je iets kon zeggen, is de kaart al gescand en de samples naast ja aankopen op de toonbank gelegd.
Lief weigeren
“Lief van u, maar deze twee hoeven we niet, dank.”
De eerste paar keer kan het nogal onhandig voelen om te weigeren, maar na een tijd, zal eerder een licht gevoel van frustratie overblijven.
Wat helpt, is om te denken dat de verkoper zich niet persoonlijk aangevallen zal voelen door jouw weigering; die volgt gewoon het beleid van de winkel door het aan te bieden. Met die gedachte in je achterhoofd is het altijd makkelijker om vriendelijk te weigeren:
“Dank u, maar nee dank u! ☺️ Fijne dag verder!”
Vind jij het lastig om ongevraagde extra’s te weigeren?
*Noot: Wij begrijpen dat mensen met een kleine portemonnee soms heel blij zijn met gratis extraatjes of samples. Wij schrijven ‘helaas’ omdat de extraatjes ongevraagd meegegeven worden en vooral bedoeld zijn om je te verleiden tot aankopen die je niet persé nodig hebt, en die meestal niet afvalvrij of milieuvriendelijk zijn. Het scheelt een hoop verspilling als winkels daar kritischer in worden en je eerst vragen of je het extraatje wel wilt. En door te weigeren geef jij alvast een signaal af naar de winkelier dat iets weggeven niet nodig is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!