Geef de wereld door op jouw manier

Er is maar één aarde. En we weten allemaal dat onze wereld uniek en kwetsbaar is. Het is ook aan ons, de gewone mensen, om onze impact te vergroten. Apeldoorn wil hierin een voorbeeld zijn voor andere steden en gemeenten, en bewijzen dat iedereen een rol kan spelen in deze noodzakelijke verandering.

Dat klinkt misschien idealistisch, en dat is het ergens ook. Uiteindelijk dragen we allemaal bij aan een aarde die we kunnen blijven bewonen. Met realistische kleine stapjes. We hebben samen het geluk dat we hier een rol in kunnen spelen, want de volgende generaties na ons willen ook dat geluk ervaren. Vandaar dat wij die kleine stapjes toegankelijk willen maken, voor jou, je familie en je buren. Van verpakkingsvrij leven tot een zelfvoorzienend huis, we zorgen ervoor dat onze kleinkinderen niet op Mars hoeven te wonen.

Het gaat dus van vervuilende gewoonten naar een Zero Waste levensstijl. Het is een manier van kijken naar de wereld die je op jouw manier eigen maakt. Dat hebben wij ook gedaan. Doe je met ons mee?

Wat is Zero Waste?

Zero Waste is een wereldwijd begrip en in Apeldoorn een initiatief gevormd door vrijwilligers die zich bewust zijn van de impact op onze aarde. Samen hebben ze honderden oplossingen in het leven geroepen om een positieve impact op de wereld te maken. Deze zijn samengevat in de vijf R-en, Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Zero Waste is een beweging en levensstijl om de wereld door te geven op jouw manier.

Waarom Zero Waste?

Als je goed doet dan voel je je beter. Over jezelf en over de impact die je maakt.

Impact maken gaat verder dan bewust leven en afvaltips. Zero Waste geeft je opties om in kleine stapjes meer te doen met minder. Jij kiest daarin voor wat dicht bij jezelf staat. En tegelijk geef je een betere wereld door aan de volgende generatie. Dat bespaart geld, is gemakkelijk én geeft een goed gevoel.

Een waarde vol leven

Het liefst laten we de waste op de aarde helemaal weg. Een waardevol leven op een aarde vol leven, dat is de reden waarom we het allemaal doen. De puinhoop die we ervan maken hoeft helemaal niet zo groot te zijn. We weten ondertussen allemaal wel dat we voor onze planeet moeten zorgen zodat wij ons plekje behouden. Voor onszelf, maar vooral voor onze kleinkinderen. Een wereld om door te geven. Daarom stellen we de vraag;

Wat laat jij achter?

Laat dat even bezinken. Want Zero Waste gaat over veel meer dan wat er in je prullenbak belandt. Het gaat om geen onnodig afval laten ontstaan en bewust koopgedrag. We gebruiken nou eenmaal grondstoffen, maar we willen voorkomen dat het afval wordt. Dat gaat om langer die grondstoffen gebruiken en vantevoren bedenken hoe ze terugkomen in de kringloop. Van je bank tot je televisie. En dat kan op ontelbaar manieren die je eigen kunt maken. Zero Waste is dus, simpel gezegd, een levensstijl waarmee je de wereld doorgeeft op jouw manier.

Stapje voor stapje

De wereld doorgeven kan door in voetsporen van anderen te stappen en je te laten inspireren. Daarmee kun je het helemaal eigen maken. Dat is niet zo ingewikkeld, dat gaat stapje voor stapje. Je kiest voor de voorbeelden die bij jou passen om niets achter te laten. Van verpakkingen weigeren tot hergebruiken, er is altijd wel iets wat jij kan doen. Dat draait dus om persoonlijke én maatschappelijke groei. Zo zorg je dat je met jouw eigen stappen in een kring loopt.

De kringloop van grondstoffen

Een wereld waarin afval niet bestaat zou mooi zijn, maar daar zijn we nog lang niet. Daarom is het belangrijk om eerst de balans van impact naar 0 te krijgen. We gebruiken precies zoveel als dat Apeldoorn nodig heeft.

Geld, gemak en een goed gevoel

De wereld mooier doorgeven dan we hem aantroffen dat is een ideaal natuurlijk, maar dat doe je eigenlijk ook voor jezelf. Want bewust omgaan met je impact zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je boodschappen goedkoper gaat doen. Zoals kennis over wanneer groente en fruit in het seizoen zijn. Of denk aan de lokale markt, waar je je groenten en fruit zonder onnodig plastic kunt halen. Kennis geeft je op die manier gemak en echt waar(de) voor je geld. Dat betekent geen keuzestress omdat alles altijd beschikbaar is, geen verspilling en dus een goed gevoel over precies gebruiken wat je nodig hebt.

Samen de wereld doorgeven

Heel Apeldoorn maakt positieve impact klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show. Dat hoeft ook niet vandaag, dat doen we samen, stapje voor stapje. Wij zijn in ieder geval bewust bezig met voetsporen maken voor een positieve voetafdruk. Daarin nemen we jou graag mee, we laten niemand achter. Zelfs niet als je superkoppig bent. Want we hebben schoon genoeg van al het onnodige afval en verspillen. Jij ook?

Iedereen in Apeldoorn maakt positieve impact

Positieve impact is een neutrale ecologische voetafdruk. Dat betekent circulair, klimaatpositief en afvalvrij in één woord. Dat klinkt ingewikkeld, maar het zit zo.

We maken allemaal impact. Dat heb je wél door, of niet. De bewustwording van verpakkingloos kopen of energieverbruik van je huis is er eentje die je geld kan besparen. Of moeite. Positieve impact is dus een balans tussen de positieve en negatieve impact van jouw (koop)gedrag.

Hoe ziet dat eruit?

Wij handelen naar een toekomst waar kopen-gebruiken-wegwerpen niet langer normaal is, maar eerder een pad wat achter ons ligt. We denken na over de voetsporen die we zetten voor onze (klein)kinderen en medemensen. Iedereen gaat bewuster om met afval en we omarmen een levensstijl die arm is aan verspilling – we nemen niet langer de verspil-pil.

Zwerfafval is een begrip dat volgende generaties in de geschiedenislessen tegenkomen, en ze zich afvragen “wat was dat nou weer?”. Voedselverspilling is drastisch verminderd, we behandelen elk stukje eten met respect, alsof het een Michelin ster heeft. Of alsof het door je oma is gemaakt, met heel veel liefde.

Alles wat we doen is inzichtelijk en meetbaar. We houden van transparantie, als een glazen huis, maar dan wel goed geïsoleerd. Het volgen van de 5 R-en (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) wordt een tweede natuur, zo logisch als ademen, slapen of het kijken naar je telefoon om berichtjes te checken.

Bedrijven zijn de Robin Hoods van grondstoffen. Ze helpen elkaar, delen en hergebruiken. Zo creëren we een keten binnen een circulaire economie. Vervuilende businesscases bestaan alleen nog in geschiedenisboeken, de ondernemingen van de toekomst zijn geaard in het maken van positieve impact. En een positieve voetafdruk.

Tot slot, we schuiven op naar een economie die gedreven wordt door welzijn, niet alleen door welvaart. Het is geen kwestie meer van ‘show me the money’, maar ‘show me the impact’. Zo creëren we een toekomst die rijk is in elke zin van het woord. En dat is geen woordspeling, maar een belofte.

Team Zero Waste Apeldoorn

Tiphaine Bresser

Tiphaine Bresser

“Zero Waste Minion”

Oprichter
✅ Koopt verpakkingsvrij
❌ Gebruikt een gashaard

Eefje De Groot - Wiegers

Eefje De Groot

“Zero Waste President”

Voorzitter bestuur
✅ Doet aan kledingruil
❌ Eet nog steeds vlees

Michel Buitenhuis

“Zero Wasteoloog”

Secretaris bestuur
✅ Heeft een minibieb
❌ Koopt niet plasticvrij

Michel Bresser

Michel Bresser

“Gru”

Penningmeester bestuur
✅ Getrouwd met oprichter
❌ Nu de rest nog…

Silvia Ratering

Silvia Ratering

“Zero Waste Generator”

Lid Evenemententeam
✅ Eet vegetarisch
❌ Pakt regelmatig de auto

Nicole Weemaes

Nicole Weemaes

“Zero Waste Duizendpoot”

Lid Evenemententeam
✅ Repareert veel zelf
❌ Eet niet biologisch

Ingrid Dijkstra

Ingrid Dijkstra

“Zero Waste Groentje”

Lid Evenemententeam
✅ Shopt tweedehands
❌ Heeft veel data opslag

Susan Oudbier

Susan Oudbier

“Zero Waste Witch”

Lid Evenemententeam
✅ Hergebruikt veel spullen
❌ Koopt niet verpakkingvrij

Gonul Hettema-Fidan

Gonul Hettema-Fidan

“Zero Waste Enthousiast”

Lid Evenemententeam
✅ Koestert spullen lang
❌ Is niet echt minimalist

Stanislava Delinova

“Zero Waster”

Lid Evenemententeam
✅ Kookt veel zelf
❌ Repareert spullen niet

Wjera Wassink

Wjera Wassink

“Zero Waste Explorer”

Lid Evenemententeam
✅ Maakt zelf deodorant
❌ Gebruikt keukenpapier

Netty Huizer

Netty Huizer

“Zero Waster op hakken”

Lid Evenemententeam
✅ Vliegt niet meer
❌ Nog geen regenton