Zero Waste Lezen

Zero Waste Lezen 📖

Na een drukke dag, plof je met een boek in je handen op de bank. Eindelijk een momentje voor jezelf. Zoals Stephan King al zei:

“Boeken zijn het perfecte vermaak: geen reclamespots, geen batterijen, urenlang plezier voor elke uitgegeven dollar. Wat ik me afvraag is waarom niet iedereen een boek bij zich heeft voor de onvermijdelijke saaie momenten in het leven.”

Maar wist je dat lezen, naast het bieden van ontspanning, nog veel meer voordelen kent voor jouw gezondheid?
🗣 Lezen verrijkt je woordenschat en kennis
🍎 Kennis stimuleert een gezonde leefstijl
👥 Het bevordert je sociale leven
😌 Je ervaart minder stress
😴 Je slaapt beter
🧠 Je houdt je brein jong
👴 Je leeft langer!

Nu hoor ik je denken, hoe kom ik zero waste aan “nieuwe” boeken?
Da’s heel makkelijk met deze tips voor een goed gevulde leesplank, maar zonder afval of verspilling!
▶️ Ruim allereerst je eigen boeken op
De meeste boeken lees je slechts één keer, het is zonde om boeken die eigenlijk enkel ter decoratie je boekenkast vullen of in een hoek van je zolder staan te bewaren. kijk eens kritisch naar alle boeken die je hebt en kies dan welke er weg zouden kunnen.
Het kan lastig zijn om afstand te doen van bepaalde boeken, omdat je er goede herinneringen aan hebt of als je het van een bijzonder persoon hebt gekregen. Maar vraag je af: is het eigenlijk echt nodig dat je al die boeken bewaart? Waarom bewaar je ze? Ben je van plan de boeken nogmaals te lezen?

🔁 Ruilen, delen, lenen
Boeken kun je ruilen, delen of lenen met/van familie, vrienden, collega’s of via een minibieb.

🎁 Regiften
Boeken kun je als zero waste cadeau weggeven en natuurlijk zero waste inpakken!

💚 Doneren
Je kunt ook overtollige boeken inleveren bij een minibieb of kringloopwinkel zodat ze door “nieuwe” lezers gevonden en gelezen worden.

👛 (ver)Kopen
Op braderieën, rommelmarkten, kofferbakverkopen, kun je voor weinig mooie gebruikte boeken kopen, maar natuurlijk ook je eigen boeken verkopen.

⬆️ Upcyclen
Hoeven de boeken niet per se je huis uit, maar wil je er toch iets anders mee doen? Gebruik je creativiteit om je boeken te upcyclen of kijk op het internet voor creative tips

📚 Minibiebs
In Apeldoorn en omgeving, bevinden zich meer dan 120 minibiebs! Dus zeker ook bij jou in de buurt. Zie de kaart van Zero Waste Apeldoorn voor een overzicht van alle minibiebs in Apeldoorn e.o.

Maar… een boek kopen is niet echt “zero waste”, toch?
Daarom ook van ons, hier 6 tips om milieuvriendelijk te lezen:

  • Leen een boek bij de bibliotheek,
  • Ruil, leen of deel een boek,
  • Koop je boeken tweeedehands, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel,
  • Start een boekenclub,
  • Lees boeken via een tablet/e-reader,
  • Zoek een minibieb of ruilkast in je buurt.

Ruil, leen of deel een boek!

In het park, in het bos, op het strand, in het gras, boven op een berg of gewoon thuis, er is altijd wel een plek om een boek te lezen! Boek uit? Ga gerust langs een van de 120+ minibiebs, kinderzwerfboekstations of weggeefkast in Apeldoorn en omgeving en ruil je boek voor een nieuwe. ♻️📚🌏💚

Het ruilen van boeken is een fijne, milieubesparende en goedkope manier om lezen te stimuleren. Voor alle boekenwurmen onder ons, voor wie het minder breed heeft, of gewoon voor wie van boeken houdt omdat lezen de fantasie en de kennis verrijkt.

Stichting Zero Waste Apeldoorn beheert 2 Google maps met een overzicht van al deze minibiebs, kinderzwerfboekstations en weggeefkasten in Apeldoorn e.o. Op een van deze kaarten vind je diverse handige ‘minibiebs routes’ in heel Apeldoorn.
Je vind de kaarten op de website en in de Facebook groep “Minibiebs en kinderzwerfboekstations in Apeldoorn“, waar ook en adressenlijst staat met een korte omschrijving van alle boekenkasten.

Facebook groep
Al zo’n 500 minibieb beheerders & gebruikers hebben zich aangesloten bij de Facebook groep. Zo kunnen ze elkaar informeren over minibieb nieuws, voorraad & donaties, en eventuele vragen stellen of antwoorden.
Sluit je ook aan!

Ontbreekt jouw minibieb op onze lijst en kaart? Stuur ons een mail met het adres, een kort omschrijving van de inhoud van je minibieb en een (of meerdere) foto’s.

Happy reading! 📖 👀

120+ minibiebs in Apeldoorn en omgeving, in kaart gebracht!

Minibiebs overzicht in Apeldoorn e.o.

Zero waset lezen Minibiebs routes
Zero waste lezen minibiebs route 2

Boeken over duurzaamheid

“Met de kennis van nu, was ik toen dom” (Loesje)

Wij lijken natuurlijk Zero Waste Alwetend, maar wij leren nog elke dag bij.
Daarom delen we  graag een paar van onze favoriete bronnen voor kennis over een duurzame(re) leefstijl

Bron teksten en foto’s: Nawijn & Polak

Het Zero Waste Project
(Jessie & Nicky Kroon)
Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.
In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!

Doe Het Zero
(Jessie & Nicky Kroon )
Simpele recepten voor een plasticvrij leven
Veel mensen willen graag minder (plastic) afval produceren, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. De truc volgens Jessie en Nicky? Houd het simpel. In Doe het zero delen Jessie en Nicky hun favoriete recepten voor een leuker leven met minder plastic. Zonder moeilijke ingrediënten of uren voorbereidingstijd. Crème, schoonmaakmiddelen of geurstokjes; het is binnen een handomdraai gemaakt. En het beste is: de ingrediënten staan vaak al in je keukenkastje! Naast recepten deelt het boek ook waardevolle achtergrondinformatie: welke schadelijke stoffen zitten er in reguliere schoonmaakproducten? Welke oliën zijn goed voor je huid en welke niet? En wat zijn quick fixes om eten te redden dat bijna vergaat?

Leven Zonder Afval – Voor een groen, gezond & gelukkig leven
 (Emily-Jane Lowe )
Wie eet er tegenwoordig nou niet biologisch en verantwoord? Zelfs de supermarkt verkoopt superfoods en fairtradeproducten, maar die o zo verantwoorde producten zitten allemaal netjes verpakt in kleurrijke doosjes en heel veel plastic. De focus van het verantwoorde consumeren is tegenwoordig meer gericht op de gezondheid dan op het milieu, terwijl de afvalberg steeds groter wordt. Emily-Jane Lowe leefde altijd al milieubewust maar haar kliko zat iedere keer weer schrikbarend vol. In de zomer van 2013 besloot ze dat het anders moest. Ze zou voortaan alles op alles zetten om geen afval meer te produceren. In Leven zonder afval staat hoe ze dat heeft aangepakt. Al haar nuttige tips en recepten staan in dit boek. Haar enthousiasme en nuchterheid werken aanstekelijk: je wil direct meedoen in de strijd tegen het plastic!

De Verborgen Impact (Alles voor een eco-positief leven)
 (Babette Porcelijn)
Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Pas als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je echt effectief verduurzamen.
De verborgen impact biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve.

EcoPositief in vijf stappen (Doeboek voor een duurzaam dagelijks leven)
(Babette Porcelijn)
Hoe verduurzaam je je dagelijks leven? Wat werkt nou echt en wat juist niet? Dit doeboek helpt je om effectief aan de slag te gaan. Je ontdekt waarmee je de meeste impact hebt, welke oplossingen bij jou passen, en wat ze je opleveren. Misschien word je zelfs wel eco-positief. Weten wat dat is en hoe je het wordt? Doorloop de vijf stappen en ontdek het allemaal.
Corona heeft ons leven op zijn kop gezet. Misschien wil je deze kans om te resetten graag aangrijpen om meteen te verduurzamen. Want een duurzame toekomst is een stuk gezonder. Dit compacte en inspirerende doeboek neemt je stap voor stap mee op weg naar een duurzaam dagelijks leven.

De methode EcoPositief in vijf stappen is gebaseerd op inzichten uit de bestseller De verborgen impact. Het doeboek staat op zichzelf en is ook te gebruiken zonder eerst het boek te lezen.
Breng je eigen impact top 10 in kaart met de bijbehorende tool op mijnverborgenimpact.nl

Het Happy 2050 Scenario
(Babette Porcelijn)
Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen? Dat is de vraag waarnaar Babette Porcelijn nieuwsgierig onderzoek deed. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.
Babette diept deze fundamenten van geluk uit en legt hun samenhang bloot. Zo ontstaat een helder overzicht van alles waarmee we aan de slag kunnen voor een happy 2050.
Wij zijn de crew van de planeet en dit is ons handboek. Let’s go!

Vaarwel spullen 
(Fumio Sasaki)
Fumio Sasaki is eind dertig, single, en werkt als redacteur bij een uitgeverij. Hij woont in een klein appartement in Tokyo, met drie shirts, vier broeken, vier paar sokken en niet veel meer. Een paar jaar geleden realiseerde hij zich dat al zijn materiële bezittingen hem eerder ongelukkig dan blij maakten, en dus besloot hij het gros van zijn spullen weg te doen.
In Vaarwel, dingen verkent Fumio Sasaki de filosofie achter het minimalisme en geeft hij een aantal eenvoudige regels die je kunnen helpen een simpeler, gelukkiger en waardevoller leven te leiden. Hij vertelt hoe een minimalistische levensstijl niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk je leven verrijkt.

Hoe je thuis de wereld kunt redden – Een ding tegelijk
(SHINE, Tara )
In ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden’ laat milieuwetenschapper Tara Shine zien wat je allemaal zelf thuis kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. In deze prachtige gids geeft ze ongeveer 100 alledaagse voorbeelden van dingen die je gemakkelijk kunt veranderen en die echt een positieve impact hebben. Van het omruilen van flesjes vloeibare zeep tot het vervangen van huishoudfolie: alle suggesties zijn haalbaar, duurzaam en in veel gevallen besparen ze ook nog geld. Duurzamer leven is leuk! Dr. Tara Shine is een expert op het gebied van klimaatverandering en adviseert wereldleiders, regeringen en maatschappelijke organisaties. Zij heeft ook tv-programma’s gepresenteerd, waaronder Brave New World met Stephen Hawking in 2011..

Het kan Wel
(POTJE, Wyke / GROOT, Asceline)
Duurzaamheid heeft de toekomst, dat is duidelijk. Maar hoe kun je jouw eigen levensstijl verduurzamen en het tegelijkertijd een beetje leuk houden? In dit boek vind je praktische tips en inspirerende verhalen van gamechangers, die de wereld op hun eigen manier elke dag een beetje groener kleuren. Ze laten zien dat ‘perfect’ niet bestaat maar ‘goed’ wel, en dat je met je dagelijkse keuzes meer invloed hebt dan je denkt. Of het nu gaat om kleding, eten, wonen, vervoer, energie, planten of verpakkingen: er is altijd een duurzaam alternatief te vinden. HetkanWEL helpt je graag op weg. WYKE POTJER EN ASCELINE GROOT runnen et succesvolle online platform HetkanWEL. Door een roze bril en met de laptop op schoot bekijken ze de groene ontwikkelingen in binnen- en buitenland en onderzoeken ze de mogelijkheden voor een duurzame levensstijl. Met hun aanstekelijke optimisme (het kan wel!) helpen ze jou, en ook een beetje zichzelf, om duurzamer te leven en laten ze zien dat dit niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn.

No Impact man
(BEAVAN, Colin )
The Adventures of a Guilty Liberal Who Attempts to Save the Planet and the Discoveries He Makes About Himself and Our Way of Life in the Process
Hoe groen kan je leven midden in Manhattan?
Beavan gooit radicaal het roer om. Hij wil ervaren hoe het is om klimaatneutraal te leven in New York. Zonder tv, zonder plastic, zonder toiletpapier te gebruiken. Kortom niets te doen wat belastend is voor het milieu. Wat betekent dat voor zijn levensstijl? Zijn vrouw is aan haar creditcard verknocht. Lukt het hem haar te overtuigen mee te doen? En wat doen ze met de luiers van hun eenjarige dochter?Hoe verplaatsen ze zich zonder auto? Hoe legt hij zijn moeder uit dat hij niet op bezoek komt met de Kerst omdat hij niet wil vliegen?
Een humoristisch verslag!

Hoe je stopt met plastic
(Will McCallum )
De wereld veranderen begint met één plastic flesje
Hoe kun je leven zonder al dat plastic? Handige adviezen voor iedereen die zelf wel iets zou willen doen, maar niet weet waar te beginnen
Als we zo doorgaan, is het in 2050 misschien wel zo dat er – qua gewicht – meer plastic in de zee drijft dan dat er vissen in de zee zwemmen. Plastic is hét probleem van onze tijd en dit boek helpt je op weg om zelf een verschil te maken, plastic flesje voor plastic flesje. Je krijgt laagdrempelige tips voor elke kamer in je huis, voor onderweg en op je werk. Wat zijn de dingen die jij kunt doen? Van een herbruikbare koffiebeker tijdens je dagelijkse treinreis tot hoe je een verjaardagsfeestje organiseert zonder plastic.
In Hoe je stopt met plastic laat Will McCallum zien hoe het ervoor staat met plastic, maar vooral hoe deze strijd begint bij individuen die beslissen dat het tijd is om actie te ondernemen. Te beginnen bij plastic dat je maar één keer gebruikt en daarna weggooit. Het was nog nooit zo gemakkelijk én nodig om die eerste stap te zetten. Ga ervoor!

Bedrock – Het Book
 (Nina Pierson ; Josephine Kay)
Motiveert & inspireert om bewust in het leven te staan
Een prachtige gids om bewuster en gezonder in het leven te staan
Hoe gaan we om met de dagelijkse stroom prikkels? Hoe beïnvloeden vriendschappen en liefdesrelaties ons? Hoe kunnen we écht gezond leven? Hoe kom je toe aan jezelf? En hoe zorg je ook voor de wereld om je heen als je eigen agenda uitpuilt?
Samen met Bedrock-hoofdredacteur Josephine Kay verzamelde Nina Pierson in Bedrock – het boek wijze woorden, ervaringen en worstelingen van gerenommeerde wetenschappers, psychologen en ervaringsdeskundigen, waaronder Alain de Botton, Jan Geurtz en Eckhart Tolle.
Dit rijkgeïllustreerde boek geeft je middels grappige columns, interessante weetjes en artikelen van experts alle bouwstenen die je nodig hebt, zodat je vol zelfvertrouwen keuzes kunt maken.

Doe het zelf! – Ecologie op hoge hakken
(Anne Drake )
Elke dag probeert Anne Drake haar impact op het milieu te verkleinen. Ja, ze woont in een villa. En ja, ze draagt hoge hakken. Maar haar ecologische voetafdruk was nog nooit zo klein. Sinds ze drastisch consumindert en haar eigen verzorgings- en poetsproducten creëert, heeft ze uitzonderlijk weinig afval. Bovendien bespaart ze als zero waster enkele duizenden euro’s per jaar. DOE HET ZELF! Ecologie op hoge hakken staat boordevol haalbare tips & tricks om het verschil te maken in je dagelijks leven, handige lijstjes van te vermijden schadelijke stoffen en gemakkelijke recepten om onder meer zero waste-tandpasta, -bruisballen en -wasmiddelen te maken.

Niets verspillen doe je zo!
(Stéphanie Araud-Laporte )
Recepten en praktische tips voor elke dag
Weet je dat koffiedrab een prima gootsteenontvetter is en bovendien nare koelkastgeurtjes verwijdert? En weet je dat er duizend-en-een (decoratieve) manieren zijn om kleding en meubels een tweede leven te geven en dat het conserveren van groenten en fruit heel makkelijk en leuk is en bovendien erg lekker? Reken daarnaast eens uit hoeveel water er door verdamping wordt verspild als je zomers overdag de tuin water geeft in plaats van vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat. Niets verspillen doe je zo! is een praktische en eigentijds vormgegeven wegwijzer om op een leuke en eenvoudige manier anders tegen dagelijkse gewoonten te kijken in en rond het huis. Er worden onder meer vele energiebesparende tips van de hand gedaan, als ook verrassende suggesties om minder te consumeren en producten (van voedsel tot aan meubels) te hergebruiken. Uiteraard komt ook het onderwerp voedselverspilling uitvoerig aan bod; hoe we deze kunnen tegengaan en drastisch kunnen terugdringen.

Groene zeepjes & sopjes
(Fern Green)
Wil je liever geen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken? Dan biedt Groene zeepjes & sopjes de oplossing. Met behulp van een paar basisingrediënten maak je nu zelf natuurlijke schoonmaakproducten. Denk bijvoorbeeld aan glasreiniger van citroensap, azijn en maismeel of luchtverfrisser van gedestilleerd water met essentiële oliën. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in de categorieën badkamer, keuken, slaapkamer & woonkamer, bijkeuken & waskamer en garage & schuur.

Groene Beauty – 100% schoonheid uit de natuur
(Hester de Goede ; Marika Wilmes)
Maak je eigen beautyproducten met de kracht van de natuur! In ‘Groene beauty’ staan 60 recepten van zelfgemaakte dagcrème, lippenbalsem en lichaamsscrub tot haar- en gezichtsmaskers en tandpasta. Je gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten, zoals druivenpitolie, zeezout of avocado, en bij elk recept staat uitgelegd waarom dit product goed is voor je huid, haar of tanden. Marika Wilmes is herborist en Hester de Goede culinair redacteur/recept schrijver, samen maken ze al jaren hun eigen beautyproducten

Smûk – Fries geluk makkelijk zelf maken
(Wimke Tolsma)
Smûk is het mooie zien in de kleine dingen In Smûk laat ik met 60 zelfmakers en recepten zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen. Dat is genieten van een bosje bermbloemen in een jampot vaas, uitwaaien op de dijk van Hindeloopen of een stukje oranjekoek bij de koffie. Om je eigen geluk te maken, heb je niet veel meer nodig dan een paar tips. Die geef ik je in Smûk. Inspiratie voor elk seizoen Lente | Zomer | Herfst | Winter Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst! Je ziet het: ideeën genoeg om je eigen geluk te creëren.

Groene leugens – Duurzaamheid als verkooptruc
(Kathrin Hartmann)
In Groene leugens laat Kathrin Hartmann zien dat consumenten steeds meer doordrongen raken van hun te grote ecologische voetafdruk. Ze kopen steeds vaker hun producten bij bedrijven die milieuvriendelijke beloftes te doen. Maar zijn die bedrijven allemaal wel echt zo milieuvriendelijk? Nou nee. Producenten maken zich schuldig aan greenwashing. Ze doen groen, maar gaan ondertussen door met hun destructieve wijze van produceren. Zo is er het bedrog van BP waarmee het zijn aandeel in de grootste olieramp ter wereld wil verbergen. Of George Clooney, die ons namens Nestlé wil laten geloven dat de cupjes van Nespresso duurzaam gemaakt worden. En de consument? Die wil deze groene leugens maar wat graag geloven. Want we willen wel groener leven, zolang we maar niet onze consumptie hoeven aan te passen. Groene leugens is een confronterend boek, maar Kathrin Hartmann geeft haar lezers uiteindelijk ook een optimistische boodschap mee: de wereld verbeteren is zo moeilijk niet, want het begint gewoon bij jezelf.

Plastic soup atlas van de wereld (EN)
(Michiel Roscam Abbing)
We profiteren elke dag van de voordelen die plastic ons biedt. Dezelfde eigenschappen die de afgelopen zeventig jaar plastic zo populair hebben gemaakt, blijken echter funest voor ecosystemen. Plastics zijn niet oplosbaar in water en vergaan niet. Wat plastic in het milieu wel doet, is uiteenvallen in steeds kleinere fragmenten. Daartoe behoren de microplastics. Die zijn zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog en gemakkelijk voedselketens kunnen binnendringen. Zwerfplastic en microplastics worden door het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, beschouwd als een van grootste wereldwijde milieuproblemen. Het probleem heeft ook een naam: plastic soup. De plastic soup is overal. Veel diersoorten hebben last van plastic; ze krijgen het binnen, verwonden zich of stikken erin. En ook de mens krijgt de soup inmiddels letterlijk op zijn bord. Aanwijzingen voor gezondheidsschade stapelen zich op. De Plastic Soup Atlas van de Wereld is thematisch opgebouwd en biedt in zestig rijk geïllustreerde onderwerpen een overzicht van de wereldwijde plastic soup. Het eerste deel is gericht op de oorzaken, het tweede op mogelijke oplossingen. De overkoepelende, niet mist te verstane boodschap is dat er alles aan gedaan moet worden om deze vervuiling te bestrijden. Michiel Roscam Abbing is politicoloog. Sinds 2011 is hij actief in de strijd tegen de plastic soup bij de Plastic Soup Foundation (PSF) in Amsterdam. Hij doet verslag van wetenschappelijk onderzoek en actuele ontwikkelingen op de site van de PSF: plasticsoupfoundation.org en geeft lezingen over de plastic soup in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan.

Cradle to Cradle: afval = voedsel
(M. Braungart ; W. MacDonough)
Het huidige milieudenken spoort aan tot `beperken, hergebruiken en recyclen¿, oftewel: doe meer met minder om de schade te beperken. Maar dat leidt, zoals chemicus Michael Braungart en architect William McDonough in dit visionaire boek aangeven, alleen maar tot het instandhouden van het productiemodel van `cradle to grave¿, dat enorme hoeveelheden afval en vervuiling produceert.
De visie van Braungart en McDonough klinkt provocerend: `We moeten niet minder consumeren, maar juist meer.¿ Dat kan. Als we ophouden met het maken van `minder slechte¿ producten en uitsluitend nog intelligente producten ontwerpen, gemaakt van materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische of biologische kringlopen.
Met dit grondbeginsel als richtlijn leggen de auteurs uit hoe dingen van meet af aan kunnen worden ontworpen. Puttend uit hun ervaringen met het (her)ontwerpen van producten voor grote opdrachtgevers als Ford, Unilever, Nike, Herman Miller, BP en Rohner Textiel bouwen Braungart en McDonough een revolutionaire argumentatie op om eco-effectiviteit in de praktijk te brengen.

Compost – Maak je eigen mest van afval en kliekjes 
(Ben Raskin)
Compost maken, wormen leren kennen en ze de kans geven, tuin- en keukenafval gebruiken, de hoop een kop thee geven, en probeer je een kuil, een bak of een hoop? Je leert het allemaal in dit smakelijke boek. Met vier stickervellen;Tips van de compostdokter om de meeste problemen te verhelpen; Een meetlat voor wormen, ja heus; Een draaischijf voor grondstoffen; Een stap- voor- stap gids om je eigen composthoop op te bouwen; En…. ook dit boek kan op de hoop! Maar zonder de schroeven.

Een hoop leven – Grond, humus en compost 
(Roelke Posthumus)
Een hoop leven: alles rondom composteren en compost maken. Grond, humus en compost: nooit eerder op deze manier belicht! Wat gebeurt er echt binnenin een composthoop? Hoe ontstaat grond, hoe kunnen we het zelf namaken en bovenal: wat kun je ermee? Daarover gaat dit veelzijdige boek. Welke dieren leven er in de grond? Welke micro-organismen zetten plantenresten om in humus? Hoe kunnen schimmels, bacteriën en wormen erbij helpen? Met eenvoudige tips, zoals: Wat voor grond heb je in de tuin en hoe kun je afval scheiden en potgrond maken? Ook geschikt om samen met kinderen te doen. – Laagdrempelige informatie o.a. over het bodemleven – Eenvoudige tips en ideeën – Zelf compost maken, met een composthoop of wormenbakken – Fraai geïllustreerd met foto’s en tekeningen Uit de pers: “Grappig en begrijpelijk geschreven” – Landleven “Inspirerend voor iedereen die serieus op natuurlijke wijze groenten en fruit wil telen.” NBD Biblion Ook verschenen: ‘Goud voor grond – compost in een handomdraai’. Voor tuinliefhebbers, moestuinders, ijverige afvalsorteerders, ouders en leerkrachten. natuurlijke tuin, makkelijke moestuin, balkon,

Goud voor grond – Compost in een handomdraai 
(Roelke Posthumus )
Een handige compacte gids voor beginners. Compost maken in een handomdraai! Deze gids laat je zien hoe je thuis compost maakt, gewoon in je achtertuin, op je balkon of in het keukenkastje. Humus en compost zijn het echte goud van onze wereld. De grondstof voor vruchtbare grond, namelijk dood organisch materiaal, is ruim voorradig. Je hoeft het alleen maar in te zamelen… – Een compacte tuingids voor beginners – Thuis compost maken in je achtertuin, op het balkon of in de keuken – Leest als een kookboek met makkelijke compostrecepten – Wat is compost, hoe ontstaat het en wat kun je ermee doen? ‘Goud voor grond’ is toegankelijk en grappig geschreven. Een leuk (cadeau) boek voor ‘groene vingers’ en voor iedereen die ze wil krijgen! Ook verschenen: ‘Een hoop leven – grond, humus en compost’ Uit de pers ‘Thuis compost maken zonder hogere wiskunde. Iedereen kan het leren!’ ‘Leest als een kookboek met makkelijke compostrecepten’ ‘Geen ge-oh, zo moet je het doen.’ – MergenMetz Roelke Posthumus is bioloog, docent en is zelf fervent compostmaker. Femke Veltkamp is illustrator en ontwerper. Inspiratie vindt zij buiten, in de tuin, in het bos of tussen de stoeptegels.

Zero Waste Home (EN)
(Bea Johnson )
The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste
Part inspirational story of how the author transformed her family’s life for the better by reducing their waste to an astonishing 1 liter per year; part practical guide that gives readers tools & tips to diminish their footprint & simplify their lives. Original!

Zero Waste (EN)
(Shia Su)
Easy, effective strategies to jumpstart a sustainable, waste-Free lifestyle
We have a worldwide trash epidemic. The average American disposes of 4.4 pounds of garbage per day, and our landfills hold 254 million tons of waste. What if there were a simple—and fun—way for you to make a difference? What if you could take charge of your own waste, reduce your carbon footprint, and make an individual impact on an already fragile environment?
A zero waste lifestyle is the answer—and Shia Su is living it. Every single piece of unrecyclable garbage Shia has produced in one year fits into a mason jar—and if it seems overwhelming, it isn’t! In Zero Waste, Shia demystifies and simplifies the zero waste lifestyle for the beginner, sharing practical advice, quick solutions, and tips and tricks that will make trash-free living fun and meaningful. Learn how to build your own zero waste kit, prepare real food—the lazy way, make your own DIY household cleaners and toiletries, be zero waste even in the bathroom, and more. The table of contents includes:

  • How to Get Started
  • Where and How to Shop
  • Food Prep and Storage
  • Housekeeping
  • Bathroom Talk
  • Wardrobe and Fashion
  • Paper Waste
  • And much more!

Be part of the solution! Implement these small changes at your own pace, and restructure your life to one of sustainable living for your community, your health, and the earth that sustains you.

No. More. Plastic. (EN)
 (Martin Dorey )
What you can do to make a difference – the #2minutesolution
Discover what you can do to save the planet from plastic. Start now. All it takes is 2 minutes of your time.
Martin Dorey, anti-plastics expert, has been working to save our beaches from plastic for the past 10 years. His Beach Clean Foundation and global call to arms #2minutebeachclean has been taken up by people all over the world, and has proven that collective small actions can add up to a big difference. Together we can fix this.