Duurzaam winkelen & boodschappen doen

Bijdragen met je boodschappen

Dagelijks of wekelijks kan je het verschil maken met je boodschappen en daarmee een positieve impact maken. Door bewust te kiezen wát je koopt, wáár je koopt en hóe je koopt.
Natuurlijk helpen we je graag op weg in Apeldoorn en omgeving.
We hebben een overzicht met winkels waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen, waar je tweedehands kunt shoppen en waar je terecht kunt voor lokale, biologische, ecologisch verantwoorde en zero waste producten.

Raamsticker ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’

Om het makkelijker en laagdrempeliger te maken om met je eigen bakjes en zakjes boodschappen te doen, en zo wegwerpverpakkingen te vermijden, heeft Zero Waste Nederland de (k)raamsticker bedacht. Hiermee laten steeds meer winkels en horecazaken weten dat je ze graag helpen met afval verminderen. 

Kenmerken:

  • Raamsticker: binnen plakken, buiten zichtbaar.
  • Kraamsticker voor kraam op de markt
  • Afmetingen: 105 mm bij 105 mm.
  • Duurzaam: bestand tegen jarenlang zon en zeem.
  • Herkenbaar: één signaal voor heel Nederland.
  • Non-profit: tegen kostprijs aangeboden
    Prijs per (k)raamsticker: € 0,50
    Verzendkosten 1-4 stickers:  € 1,50

Veelgestelde vragen (zie: Zero Waste Nederland)

De sticker is te bestellen op de Zero Waste Nederland website of via Zero Waste Apeldoorn (email)

Zero Waste Wandeltour

Tijdens een Zero Waste wandeltour, wordt er verteld over hoe je boodschappen doet met minder (plastic) verpakking in Apeldoorn, of bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes; daarnaast ontmoet je anderen die ook graag minder plastic (willen) gebruiken, ontvang je tientallen handige tips en adressen om (de eerste) stappen te zetten naar een duurzamere, afvalvrije en verspillingsvrije leefstijl, en heb je de kans om vele vragen te stellen aan Apeldoornse Zero Waste Heroes.

Lijkt het je leuk om je aan te sluiten bij een volgende wandeling of een tour speciaal te organiseren voor jou en jouw collega’s, familie of vrienden? Benieuwd naar de mogelijkheden? Aboneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief, houd de agenda in gaten of stuur ons een mail:

Tweedehands eerste keus

In Apeldoorn zijn veel winkels waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt, maar dan tweedehands.
Door ‘preloved’ spullen en kleding te kopen, zorg je ervoor dat nog goede spullen in gebruik blijven, heb je soms iets unieks of met een verhaal en voorkom je dat er nieuwe spullen of kleding gemaakt moet worden met alle negatieve impact die bij productie en transport komen kijken.

Lokaal = ideaal

Door de voorkeur te geven aan voedsel uit jouw regio, vermijd je ellenlange transportroutes per schip, vrachtwagen of vliegtuig vanuit andere landen. Als je bewust kiest voor voedsel dat ook in je omgeving kan groeien, vermindert dat ook automatisch het bijbehorende grondstoffenverbruik. Tegelijkertijd promoot je de bedrijven “om de hoek” en versterk je de regionale economie.

BioLOGISCH!

Als je duurzaam wilt kopen, kun je ook bewust kiezen voor producten die op een biologische wijze zijn geteeld. Op deze manier ondersteun je boerderijen met biologische landbouw. Daar worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en is ook het welzijn van de dieren prioriteit.

Puik hergebruik

Tegenwoordig worden statiegeldverpakkingen steeds algemener en beter vindbaar. Een prachtige manier om afval te voorkomen en verpakkingen zo lang mogelijk te gebruiken. Maar kijk vooral ook in je (keuken)kastjes wat er al staat wat je prima als verpakking kan gebruiken. Alles wat je al hebt, hoef je niet te kopen.
Heb je toch nieuwe (opberg)spullen nodig, kijk dan eerst bij een kringloopwinkel of daar ligt wat je nodig hebt. En als je iets nieuws koopt, let er dan op dat het lang meegaat, goed schoon te maken is en geen microplastics loslaat.