Zero Waste Wandeltour
Onze lokale gidsen staan klaar om jou alle geheimen van een afvalvrij leven mee te geven!
Tijdens een Zero Waste Wandeltour wordt er verteld over hoe je boodschappen doet met minder (plastic) verpakking in Apeldoorn, of bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes; daarnaast ontmoet je anderen die ook graag minder plastic (willen) gebruiken, ontvang je tientallen handige tips en adressen om (de eerste) stappen te zetten naar een duurzamere, afvalvrije en verspillingsvrije leefstijl, en heb je de kans om vele vragen te stellen aan Apeldoornse Zero Waste Heroes.
Zero Waste Communities
De Zero Waste Wandeltours zijn een initiatief van Zero Waste Nederland.
Naast de jaarlijkse wandeltours -landelijk gecoördineerd door Zero Waste Nederland- organiseert stichting Zero Waste Apeldoorn extra Zero Waste Wandeltours gedurende het hele jaar.
Meedoen
Lijkt het je leuk om je aan te sluiten bij een volgende wandeling of een tour speciaal te organiseren voor jou en jouw collega’s, familie of vrienden? Benieuwd naar de mogelijkheden?
Aboneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief, houd de agenda in gaten of stuur ons een mailtje:
Ga zelf op pad!
Volg je eigen Zero Waste Wandeltour in de binnenstad met onze handige route:
- (Startpunt) Stadhuis / Marktplein
- Boekenwinkel Nawijn & Polak
- Watertappunt Marktstraat
- HEMA
- Holland & Barrett
- Doneerring
- Biologische markt
- Hipp Tweedehands Merkkleding
- Echte Bakker Keurhorst
- Biologische slagerij De Groene Weg
- Tuinwinkel Boshommel
- De Kledingreparatiewinkel
- Jamin
- Het Kaaslokaal
- Simon Levelt
- Dille & Kamille
- Het Energiepunt (eindpunt van deze route)
(Startpunt) Stadhuis / Marktplein
Adres: Marktplein 1
Op het Marktplein vinden er twee warenmarkten plaats iedere week: op maandag en op zaterdag. Terwijl de maandagmarkt vrij klein is, biedt de zaterdagmarkt alle mogelijkheden om je boodschappen zonder verpakking te doen: van notenkraam, tot een zeer uitgebreid assortiment kruiden en specerijen! Je kunt er ook snoepjes, brood(jes), koekjes, groente & fruit, zuivel, kaas & eieren, maar ook vlees en vis kopen. Op de warenmarkt vind je ook de Ritsendokter, dé kraam om alle soorten ritsen te laten repapreren of te kopen om ze zelf te vervangen.
Grotendeels zijn de producten op de warenmarkt aan het Marktplein niet biologisch gecertificeerd, maar wel (deels) onverpakt verkrijgbaar.
Waar let je op tijdens je bezoek aan de warenmarkt op het Marktplein?
– Neem je eigen tasjes, zakjes, potjes en bakjes mee.
– Denk in korte keten: koop lokale producten (let op het land van herkomst) en koop seizoengebonden groenten en fruit.
Naast de twee warenmarkt op het Marktplein, zijn er vijf andere markten in Apeldoorn. Zie: De zeven markten van Apeldoorn.
Adres: Marktplein 24
Deze boekhandel verkoopt interessante boeken over zero waste, duurzaamheid, circulariteit, enz.
In de kelder, in de oude kluizen van de Rabobank, vind je de tweedehands boeken afdeling!
Watertappunt Marktstraat
Adres: Marktstraat 8
Neem je eigen drinkfles mee om je dorst te lessen als je uit huis bent. Hiermee kun je vele plastic flessen besparen. Drinkfles leeg? Geen probleem, in Nederland alleen vind je meer dan 2000 watertappunten om (gratis) je drinkfles bij te vullen!
Meer informatie over dit onderwerp en over het goed onderhouden van je drinkfles vind je in onze tip: Zuiver Water.
Adres: Hoofdstraat 77
Misschien is de HEMA niet de eerste winkel waar je aan denkt als je het over milieuvriendelijke producten hebt. Toch heeft de HEMA vele goede en duurzame alternatieven op wegwerp-producten en voor minder (plastic) afval in haar asoortiment. Om maar een paar te benoemen (want we konden inmiddels een reuze tas met duurzamere producten vullen!): herbruikbare inpakpapier, stoffen lunchwrap, shampoo & zeep bars, tweedekans badtextiel van gerecycled katoen, wasbare luier, wasbare menstruatie ondergoed, menstruatie cup, enz.
Daarnaast richt de winkel zich op producten die langer meegaan, zoals bijvoorbeeld met de HEMA doorgeefjassen.
Lees hier meer over het beleid en de strategie van de HEMA.
Holland & Barrett (De Tuinen)
Adres: Oranjerie 212
Holland & Barrett is specialist in natuurlijke gezondheid en verzorging. Bij deze winkel vind je, onder andere natuurlijke producten, bamboe tandenborstels, tandapasta en dentatabs in glazen potjes (die je kunt hergebruiken voor het kopen van kruiden op de zaterdagmarkt) of voor het zelf maken van deodorant), maar ook shampoo en zeep bars, etc.
Zie ook tips:
Doneerring
Adres: Nieuwstraat 45
Ken je de DoneerRing al?
- In een DoneerRing kunnen mensen hun (onbeschadigde) lege statiegeldflesjes en -blikjes achterlaten, voor een ander om het in te leveren bij een automaat. 🔁
- Zo voorkomt het (zwerf-)afval, en het verlies van waardevolle grondstoffen door te zorgen dat deze items worden gerecycled. ♻️
- Degene die de moeite neemt om de gedoneerde blikjes/flesjes in te leveren bij een automaat, mag het statiegeld zelf houden of het verder doneren aan een goed doel, vereniging of sportclub. 💸
Win-win-win dus! 🤗
In Apeldoorn, vind je meer dan 120 doneerringen! Heb je ze al gespot?
Minibieb Berna en Maarten
Adres: Trompstraat 9
In het park, in het bos, op het strand, in het gras, boven op een berg of gewoon thuis: er is altijd wel een plek om een boek te lezen! Boek uit? Ga gerust langs één van de inmiddels al 120 (!!!) minibiebs, kinderzwerfboekstations of weggeefkasten in Apeldoorn en omgeving en ruil je boek voor een nieuwe.
Al deze miniiebs (met gratis boeken te leen of te ruil) hebben we in kaart gebracht, net als de vele kringloopwinkels waar je ook tweedehands boeken kunt kopen.
Lees meer in onze tip: Delen, Lenen, Ruilen: BOEKEN
Adres: Asselsestraat 90, iedere donderdag van 9.00 uur tot 14.30 uur.
Als je duurzaam wilt kopen, kun je ook bewust kiezen voor producten die op een biologische wijze zijn geteeld. Op deze manier ondersteun je boerderijen met biologische landbouw. Daar worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en is ook het welzijn van de dieren prioriteit.
Lokaal en biologisch eten met het seizoen mee is één van de meest duurzame stappen die je kunt zetten. En natuurlijk doe je je aankopen zoveel mogelijk zonder verpakking.
Op de biologische markt, kun je vele producten zonder (of met weinig) verpakking kopen: zoals brood, broodjes, koekjes, boter, eieren, kaas, paddenstoelen, allerlei soorten droogwaren (pasta, rijst, granen, …), en groenten & fruit.
Zie onze tips voor meer informatie:
- Liever brood in de zak…
- Vis & Vlees in de bak
- Kaas in het bakkie!
- Groenten, Fruit en Bloemen: vers van het land!
- Groenten en Fruit: Denk vooral in korte keten!
Adres: Asselsestraat 67
De kledingindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld, waarbij nog veel misstanden bestaan. En dat terwijl er al genoeg kleding is gemaakt om nog 6 generaties van kleding te voorzien! 🤯 Gelukkig kan het ook anders en nog leuk ook: tweedehandskleding! 🤩💚👚👕👖👗
In Apeldoorn doen al honderden mensen mee aan de Ketting Kledingruil via Clothing Loop. Er zijn in Apeldoorn inmiddels diverse kledingkettingen actief voor dames, heren en kinderen. Bij sommige kledingkettingen worden ook schoenen en accessoires geruild.
Ruil je liever niet met een ander, dan kun je tegenwoordig HEEL VEEL superleuke en hippe kleding vinden bij tweedehands kledingwinkels en kringloopwinkels. Op onze kaart zie je precies waar welke winkel te vinden is.
Zie voor meer informatie: Delen, lenen, ruilen: KLEDING
Adres: Asselsestraat 44
Brood, broodjes en koekjes: neem je eigen verpakking mee!
Als je ervan uit gaat dat een gemiddeld huishouden van 4 personen 4 broden per week eet, dan scheelt het kopen van brood in je eigen meegenomen broodzak (herbruikbare & wasbare zakken) al snel zo’n 200 plastic broodzakken per jaar, per huishouden! En dat is exclusief eventuele wegwerp plastic en papieren zakjes voor croissantjes, broodjes en koekjes. Want ook dit kun je allemaal verpakkingsvrij kopen!
Zie onze Tip “Liever brood in de zak…dan onnodig plastic in de PMD bak!” voor meer informatie over het kopen van brood, broodjes en koekjes met je eigen verpakking en hoe brood het beste te bewaren.
Biologische slagerij De Groene Weg
Adres: Asselsestraat 31
Vis, vlees en vleeswaren : neem je eigen verpakking mee!
Disclaimer: Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen vlees(waren) en vis kopen (vega) en, nóg beter, zelfs helemaal geen dierlijke producten (vegan).
Een mooie stap om te beginnen is met het (fors) verminderen van vis en vlees(-waren) eten; en/of alleen biologisch producten te kopen; liefst vers en onverpakt.
Dit kun je doen met je eigen bakjes bij de slager, de visboer, of op de markt.
In een gemiddeld huishouden van 4 personen, waar gemiddeld 3x per week vlees of vis wordt gegeten + 3 soorten vleeswaren, bespaar je zo’n 300 wegwerp plastic zakjes/bakjes per jaar door je eigen bakjes mee te nemen naar de winkel.
N.B: je kunt soms ook onverpakte veggie burgers & hartige vegetarische taart(jes) bij de slager kopen.
Zie onze Tip “Vis en Vlees in de bak!” voor meer informatie over het kopen “(en bewaren) van vis, vlees en vleeswaren met je eigen verpakking..
Adres: Asselsestraat 24
Als jij hommels, vlinders, vogels en de andere Nederlandse diersoorten écht wilt verwennen
en uiteraard zelf ook wilt genieten van al dat leven in je tuin, dan kies je voor onbespoten planten, zaden, bloembollen én tuingrond. Bij voorkeur biologisch gecertificeerd. Biologisch gekweekt wil zeggen: zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor nog een extra biodiversiteits-boost, voeg je ook inheemse planten toe, planten die van nature in Nederland voorkomen.
Weet je niet waar je moet beginnen? Kom dan langs in Câthy’s winkel: De Boshommel voor gratis advies!
Zie voor meer informatie, onze tips:
- over plannen biebs: Delen, Lenen, Ruilen: PLANTEN
- over: Zaadjes, Planten, Bomen en Struiken
- over pluktuinen: Groenten, Fruit en Bloemen: vers van het land!
- over lokale duurzame initiatieven
Apeldoorn Kledingreparatie
Adres: Korenstraat 134
Wist je dat…
… er 8.000 liter water nodig is om een spijkerbroek te maken?
… 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond beplant is met katoen? Dat is een gebied 10x zo groot als Nederland.
… meer dan 60% van het ‘oude’ textiel in verbrandingsovens verdwijnt?
… we vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden kopen? Daar tegenover staat dat we elk jaar 40 kledingstukken weggooien.
En wist je dat 80% van de tijd je maar 20% van je garderobe draagt?
Allemaal goede redenen om goed voor je kleding te zorgen en het zo lang mogelijk dragen; bijvoorbeeld door het te (laten) repareren wanneer het gesleten of kapot is. Breng je kleding naar de ‘Kledingdokter’ oftewel een kledingreparatiewinkel als je het zelf niet kan repareren.
Je kunt ook leren om je schooltas te repareren en/of upcyclen tijdens een Fixing Fashion-avond bij CODA.
Zie voor meer informatie:
Adres: Hoofdstraat 123b
Ook voor het kopen van snoep & chocolaatjes kun je je eigen verpakking meenemen! 🍫🍬
Cadeau-idee voor een verjaardag of speciale dag/iemand: Koop (fairtrade, biologische en/of plantaardige) chocolaatjes en/of snoepjes met je eigen meegenomen potje/zakje en geef het cadeau in een oud/hergebruikt glazen potje of blikje, met een (oud) stoffen lintje.
Adres: Deventerstraat 4
Boter, Kaas en Eieren 🧈🧀🥚: neem je eigen verpakking mee!
👉 Disclaimer: Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen zuivel of andere dierlijke producten kopen. Een mooie stap om te beginnen is met het verminderen van zuivel eten.
Een mooie stap om te beginnen is met het (fors) verminderen van boter, kaas, zuivel en eieren eten en/of alleen biologisch producten te kopen; liefst vers en onverpakt. Dit kun je doen met je eigen bakjes of bijenwasdoek.
Soms kun je bij de kaaswinkel, op de markt, of bij de natuurwinkel nog meer onverpakte producten kopen zoals: eieren, nootjes & pijnboompitjes, losse boter, olijfolie, sauzen/tapenades en olijven.
Schroom niet om de kaasboer te vragen naar het onverpakte aanbod, of naar het aanbod met herbruikbare verpakking (statiegeld glazen flessen) zoals bijvoorbeeld melk, karnemelk, kefir, slagroom en yoghurt.
Zie voor meer informatie: TIP! Kaas in het bakkie!
Adres: Hoofdstraat 124
Koop je fairtrade en/of biologiche koffiebonen (of vers gemalen koffie) en biologische (kruiden)thee met je eigen zakje, blik of pot, bij een koffiespeciaalzaak, zoals (in Apeldoorn) Simon Lévelt (of Bijzondere Bonen, Schubertplein).
Zie voor meer informatie onze tips:
Adres: Hoofdstraat 136
Laat je inspireren! Bij Dille & Kamille vind je tijdloze artikelen van natuurlijke materialen die fijn zijn om dagelijks te gebruiken én lang meegaan, zoals een mooi tafelkleed, authentieke marseille zeep of handig keukengerei. Bijna geheel plasticvrij.
Het Energiepunt (eindpunt van deze route)
Adres: Paslaan 1
Bij het Energiepunt kun je inspiratie opdoen, allerlei apparaten en gadgets met eigen ogen zien en er uitleg over krijgen. Denk bijvoorbeeld aan warmtebeeldcamera’s die je kunt lenen, maar je kunt er ook verschillende soorten zonnepanelen, ventilatieboxen, warmtepompen, isolatie, vloerverwarming, enz. bekijken. Hier krijg je een indruk van alle mogelijkheden die er zijn!