Ruilen, Delen
& Lenen

Deeleconomie

Delen is het nieuwe hebben. Door samen gebruik te maken van spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, ladder of auto, spaar je je geld én het milieu. Win-win!
Dit komt doordat er minder nieuwe spullen geproduceerd hoeven te worden en er minder wordt weggegooid. Dankzij online platforms is het eenvoudiger geworden om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren.

Als je spullen slechts tijdelijk nodig hebt of maar af en toe gebruikt, overweeg dan om ze te lenen van vrienden, buurtgenoten of via een deelplatform. Voordat je iets aanschaft, bedenk of je het product echt zelf in huis wilt hebben. Daarnaast kun je anderen blij maken door spullen te delen die je zelf weinig of niet gebruikt, zoals een sta-tafel, reistas of klopboormachine. Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je gemakkelijk spullen delen, lenen, ruilen en huren binnen jouw buurt.
Onderaan deze pagina vind je een overzicht van initiatieven voor delen.

Repareren
Als je een product niet meer nodig hebt, gooi het dan niet zomaar weg. Je kunt het beter verkopen of weggeven. Zelfs als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Vaak kunnen ze nog gerepareerd worden, bijvoorbeeld bij een Repair Café. Als je meer wil weten, kijk dan op de Heel Apeldoorn Repareert voor meer informatie

Zero waste lezen minibiebs By the Park

Boeken
De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Dit kan door ze te lenen bij de bibliotheek of door ze met vrienden en kennissen te delen of ruilen. Ook zijn er openbare minibiebs: in deze particuliere en openbaar toegankelijke boekenkasten kun je boeken achterlaten of meenemen.

Speelgoed en puzzels

Delen of ruilen van speelgoed & puzzels is eigenlijk heel logisch: kinderen raken uitgekeken op eigen speelgoed en worden graag verrast met ‘nieuw’ speelgoed. Vraag aan vrienden met kinderen of zij speelgoed willen delen. In veel gemeentes is ook een speelotheek te vinden waar je speelgoed kunt huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.

Kleding

In Apeldoorn zijn diverse “Clothing Loops” of kleding ruil kettingen actief, voor dames, heren en kinderen. Het principe is simpel: een buurtgenoot brengt een grote tas met ‘preloved’ kleding bij jou aan de deur. Je ‘shopt’ eruit wat je leuk vindt en stopt er wat van jouw kleding in waar je op uitgekeken bent. Vervolgens breng jij de tas weer naar een volgende buurtgenoot. Een gratis nieuwe garderobe vol parels van een ander!
Heb je speciale kleding nodig voor een bijzondere gelegenheid, dan kan je ook kleding lenen of huren.

Auto
Als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, bijvoorbeeld van je buren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu. Lees verder over auto’s delen op de website van Milieu Centraal. Je kunt ook je eigen auto te delen aanbieden via…

Eten
Als je teveel hebt gekookt, kun je de maaltijd invriezen of de volgende dag iets koken met de restjes. Tegenwoordig kun je ook iemand anders blij maken met je kookkunsten door jouw ‘bordje over’ via online platforms aan te bieden.
Wanneer je structureel een bordje teveel klaarmaakt of graag voor anderen kookt, kun je gekoppeld worden aan iemand anders in de buurt die wel een maaltijd kan gebruiken. Een initiatief als Thuisgekookt regelt graag de match tussen kok en kwetsbare buurtgenoot.

Energie
Ook zonder dak of groot budget is het mogelijk om te profiteren van zonne- en windenergie. Je kunt namelijk zonnepanelen delen of via deelinvesteringen in windmolens bijdragen aan meer duurzame energie.

Kijk op de website van DeA over projecten voor Buurtstroom bij jou in de buurt.

Minibiebs

Minibiebs openen deuren naar een wereld van delen en ontdekken, waar boeken nieuwe avonturen beleven. Deze minibiebs inspireren niet alleen leeslust, maar ook circulariteit, waardoor boeken een continue reis maken. Door te ruilen en te delen, cultiveren we een cultuur van consuminderen en geven we boeken een nieuw leven. Met meer dan 120 minibiebs verspreid over Apeldoorn, is er altijd een dicht bij jou te vinden. Meer info kun je vinden in de FB-groep Minibiebs en kinderzwerfboekstations Apeldoorn

Zaadjes- & Plantenbiebs

In Apeldoorn kun je zaadjes, stekjes en planten in openbare deelkasten vinden. Hier worden plantjes, stekjes en zaailingen aangeboden. Soms tegen een kleine vergoeding of een ruiltplantje, soms gratis. Deze levendige uitwisseling bevordert niet alleen groei en bloei, maar verspreidt ook groene vreugde. Meer info kun je vinden in de Facebookgroep Planten en stekjes Apeldoorn.

Deelkasten & Tweedekans kasten

In deelkasten wordt het delen van items een feest, waardoor niet alleen spullen zoals etenswaren, menstruatieproducten worden gedeeld maar ook verbondenheid en samenhorigheid worden versterkt. Tweedekans kasten geven voorwerpen een nieuw leven, waarbij elk item een kans krijgt om opnieuw te schitteren en afval wordt verminderd.