Word een Zero Waste Runner
Word een Zero Waste Runner!
Na fitness is hardlopen de meest beoefende sport in Nederland.
En naast wandelen en (acro-)yoga, is joggen één van de sporten waar je de minste spullen voor nodig hebt. Maar vergis je niet: zodra je wat serieuzer gaat trainen en/of deel gaat nemen aan wedstrijden, kan het afval dat je met hardlopen produceert flink oplopen (no pun intended )
Hieronder vind je een aantal tips om duurzaam en afvalvrij kilometers te kunnen afleggen, en kampioen te worden in de categorie: Zero Waste Hardloper!
Zero Waste uitrusting
Kies voor tweedehands sportkleding. Je zult verrast zijn door het aantal zo-goed-als-nieuwe shirts en broeken die na één keer dragen naar de kringloopwinkel worden gebracht of in de kledingruiltas gestopt.
Liever nieuwe kleding? Kies voor plasticvrije en duurzame kleding, bijvoorbeeld van Iron Roots.
Koop sportschoenen die bij je manier van hardlopen passen, in een sportwinkel met advies van een deskundige, om miskopen te voorkomen.
Koop (eventueel tweedehands) een veiligheidshesje dat je goed past, ook met regenkleding of een extra shirt aan. Gebruik je liever een (arm)band met lichtjes, zorg voor een oplaadbare variant!
Kies voor het beste type drinkfles die bij je past qua vorm en inhoud. Voor een lange duurloop, kies je eerder voor een rugzak met een drinkfles, voor kortere afstanden voldoet een riem met 1 of 2 drinkflessen meestal prima. Verleng de levensduur van je drinkfles door er alleen water in te doen. Reserveer anders één drinkfles voor energiedrink en zorg dat je het snel en grondig afspoelt na gebruik. Energiedrink kun je in een oplosbaar variant kopen, hiermee kun je liters maken en veel onnodig afval besparen.
Een sporthorloge is uiteraard geen must, maar wel handig als je in je eentje gaat trainen en je je voortgang wilt bijhouden. Ga voor kwaliteit, maar koop vooral een horloge die past bij je manier van sporten; voor 1x à 2x per week hardlopen heb je echt geen super slim sporthorloge met allerlei trainingsfunties en data nodig.
Neem tijdens een duurloop in een herbruikbare verpakking handfruit uit het seizoen of (zelfgemaakte/verpakkingsloze) energierepen mee om onderweg te eten.
Bonustip 1: wil je je run workout combineren met een goede daad voor het milieu: ga eens ploggen!
Zero Waste hardloopwedstrijden
De #1 regel – WEIGEREN
Uiteraard neem je voor een wedstrijd ook je eigen drinkfles(sen) mee! Je bespaart zo met gemak gemiddeld 10 bekers of flesjes drinken per duurloop! En met een beetje geluk is de organisatie ook zover dat je je drinkfles bij een water- of energiedrinktappunt kunt bijvullen.
Neem naast je verpakkingsvrije snacks, ook een zelfgemaakte lichte lunch voor onderweg of voor na de race.
Bedank voor de medaille*; hang ‘m hooguit om voor op de foto. De meeste medailles eindigen in een kast of lade in je huis…
Weersta de verleiding on een shirt van de merchandise* te kopen (of doe het alleen als het écht een speciale wedstrijd is: die ene marathon op je bucketlist of een onvergetelijke wedstrijd, waardoor je dit shirt nog jarenlang ná de race met veel trots -en regelmaat- zult blijven dragen).
Zoek naar wedstrijden in de buurt. Ga als het kan met de fiets of het OV naar het evenement, of ga carpoolen.
Bonustip 2: Combineer een wedstrijd met een goede daad voor mens en/of milieu en loop voor een goed doel! Zo liep Zero Waste Apeldoorn kartrekker Tiphaine in 2018 een marathon om geld in te zamelen voor de Plastic Soup Foundation. Feel-good guaranteed!
Wist je trouwens dat wij als ANBI stichting donaties (kunnen) ontvangen en dat wij van die donaties herbruikbare zero waste artikelen kopen om weggeefkasten in Apeldoorn te vullen?
Bonustip 3 (voor sportorganisaties): kies voor het verhuren van losse chips, i.p.v. wegwerp chips in het rugnummer te plaatsen. Elke chip is een concentraat van zeldzame materialen en wordt eenmalig gebruikt voor een wedstrijd terwijl hij nog bruikbaar is. Echt zonde van de grondstoffen.
*We begrijpen heus dat veel sporters die een hardloopwedstrijd uitlopen juist gráág een tastbaar aandenken hebben, zoals een shirt van het toernooi of een medaille. Maar weet dat je een keuze hebt en niet verplicht bent dat soort spullen aan te nemen of te kopen. En vraag je af of je die aandenkens thuis een centrale plek geeft, of dat ze onderin een la belanden.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Voor de hardlopers hebben we ook tips: check ons artikel ‘Word een Zero Waste Runner‘! […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!