Je tuin winterklaar? Ho, maar! (1/2)
Je tuin winterklaar? Ho, maar! ✋(1/2)
De verleiding is groot om de tuin in de herfst (of net voor de winter) grondig aan te pakken: blad harken, planten snoeien, uitgebloeide bloemen afknippen, eenjarige planten verwijderen, en de aarde netjes aanharken. Alles strak en opgeruimd, alvast voorbereid op het nieuwe jaar. Maar: “winterklaar maken” op deze manier? Niet doen! Want die rommel is eigenlijk goud voor je tuin én de dieren die erin leven. In deze 2-delige serie geven we je tips om je tuin ‘netjes’, maar vooral bewust en milieuvriendelijk voor te bereiden op de winter.
Deel 1: Oud blad = nieuw leven & goud voor je tuin 🍂🍁
De bomen verliezen weer hun blad, en dat betekent: bergen met afgevallen bladeren. Misschien leidt dit bij jou tot frustratie. Al dat blad op je gazon, wat doe je ermee? Hoe houd je de tuin schoon en bladvrij? En wat te doen met het geluid van die irritante bladblazers in de buurt?
De oplossing is simpel!
▶ Hark de bladeren van je gazon en paadjes, maar laat ze verder in je tuin liggen. Die bladeren werken als een natuurlijke isolatie tegen de kou.
▶ Bladblazers? Niet doen! Ze blazen niet alleen bladeren, maar ook alle nuttige insecten weg, en dat verstoort het delicate ecosysteem in je tuin.
Waarom is het goed om de blaadjes te laten liggen?
▶ Ze zijn een natuurlijke bodemverbeteraar (mycorrhiza) en gratis! Laat het blad liggen, en het verteert door schimmels tot eerst mulch en uiteindelijk bladaarde. Dit proces kan jaren duren, maar het is volledig natuurlijk. Voor een snellere compostering kun je de bladeren natmaken en in jute zakken verzamelen.
▶ De verteerde humuslaag werkt als een spons, waardoor de bodem beter water vasthoudt en het bodemleven versterkt. Dat scheelt water geven in de zomer!
▶ Egels, hommels, kikkers en andere dieren gebruiken het blad als schuilplaats om te overwinteren. Vooral hoopjes bladeren zijn ideaal voor egels.
▶ Onkruidonderdrukking: Een laag bladeren zorgt ervoor dat het onkruid minder kans krijgt om te groeien zodra de temperatuur stijgt.
▶ Voeding voor vogels: Vogels vinden tussen de bladeren volop insecten en ander lekkers. Zo bespaar je vogelvoer tot het echt koud wordt en de sneeuw valt.
Kortom: ‘Leave the leaves!’ Minder werk, minder lawaai voor je buren, en super voordelig voor de natuur! 🦔🐿🍂
Wil je meer weten over hoe je bladaarde maakt (het lijkt veel op bokashi)? Zie: Zelf bladaarde maken 👀
Trackbacks & Pingbacks
[…] Je tuin winterklaar? Ho, maar! – Deel 1 […]
[…] Niet doen! Want die rommel is eigenlijk goud voor je tuin én de dieren die erin leven. In deze 2-delige serie geven we je tips om je tuin ‘netjes’, maar vooral bewust en milieuvriendelijk voor te bereiden […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!