Paddentrek. Help je mee?
Tijdens de paddentrek maken onze lieve groenbruine vrienden de overtocht van het land naar het water. Extra opletten dus als je op de scooter, de fiets of in de auto zit. Voor je het weet, rijd je over het beestje heen.
Voortplanten
De groenbruine amfibieën worden actief zo gauw de temperatuur opwarmt. Ze gaan dan naar het water om zich voort te planten en leggen rond de 500 tot 3000 meter af om een geschikte waterplek te vinden. Vaak gaan ze terug naar de plek waar ze zelf geboren zijn. Naast padden trekken er ook kikkers en salamanders naar de waterkant.
Wat kun je doen?
Padden zijn prachtige dieren die onze bescherming nodig hebben. Wat kun je doen om mee te helpen?
– Verminder je snelheid als je langs vijvers rijdt.
– Mocht je toevallig padden, kikkers of salamanders tegenkomen op de weg: kijk waar het water is en welke kant hun neus op wijst, dat is vaak de richting waar ze naartoe willen. Je hoeft de dieren niet perse in het water te zetten, maar in de berm op een veilig plekje is vaak al genoeg. Vanaf daar redden ze zichzelf wel.
– Er zijn zoveel plekken waar padden oversteken, dat er lang niet genoeg vrijwilligers zijn. Daarom zijn paddenwerkgroepen altijd op zoek naar vrijwilligers die willen meehelpen (ook voor een nachtje) om padden, kikkers en salamanders weer veilig naar de overkant van de weg te helpen en ze zo te helpen hun voorplantingswateren veilig te bereiken. Heel dankbaar werk, en ook nog eens hartstikke leuk om te doen: zo ben je ’s avonds lekker buiten en doe je tegelijkertijd ook iets nuttigs voor de dieren en de natuur.
> Interesse om bij een van de werkgroepen in Gelderland mee te helpen? Stuur dan een mailtje naar paddentrekoost@dierenbescherming.nl
> Of kijk op www.padden.nu voor meer locaties.
Hulpjes in de tuin
Heb je last van veel slakken in je tuin? Kikkers en padden eten graag slakken op! De moeite waard om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk worden doodgereden… En eind maart/begin april wanneer de padden (weer) uit het water gaan, verwelkom je dus deze natuurlijke vijanden van de slak in je tuin en geef ze bijvoorbeeld een schuilplaats onder een struik, in een boom of onder een stapel takken.
Trackbacks & Pingbacks
[…] je eerder dit jaar kikkerdril gespot in een spreng, poel of vijvertje? Dan kun je verwachten dat tussen de maanden mei en juli de jonge […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!