Een Gezonde Bodem
Of je nu planten, bloemen, groenten & fruit in je eigen tuin, in een moestuin (-vereniging) of op je balkon kweekt en ongeacht wanneer je aan de slag gaat: een belangrijke tip is om met een goede basis te beginnen!
In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed.
Tip 2 van Week van de Groene Tuin : Geef je tuin een gezonde bodem
Voor een goede voedingsbodem zijn de juiste voedingsstoffen nodig. en een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken. Laat je schoffel en hark maar lekker met rust: in de bovenste 15 cm van de grond zit namelijk het meeste leven en als je dat verstoort, hebben je planten het moeilijker. En hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder vatbaar ze zijn voor plagen en ziektes. Zo voorkom je onnodig gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen, die slecht zijn voor de bodem.
> Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen.
> Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar.
> Kies liever voor potgrond zonder turf* voor je planten in potten en bloembakken, bijv. op basis van kokos.
Kies voor de juiste (turfvrije) grondsoort:
– Tuinaarde voor een nieuw stuk tuin of meer groen;
– Compost om de bodem te verbeteren;
– Potgrond om bloemetjes in een pot te planten
*Waarom turfvrij?
Turf, ofwel gedroogd veen, is een belangrijk bestanddeel van klassieke potgrond. De voordelen van turf zijn dat het heel goed water en voedingsstoffen vasthoudt, terwijl het zelf weinig tot geen voeding meer bevat. Dit maakt het prettig materiaal waardoor de meeste potgrond turf bevat.
Deze potgrond wordt nog veel verkocht. Helaas is turf een fossiele, eindige grondstof, dat gewonnen wordt in kostbare veengebieden, waar het veen afgegraven wordt. Behalve dat dit landschappen en biodiversiteit vernietigt, zorg het er ook voor dat alle CO2 die erin was opgeslagen vrijkomt. En dat terwijl het veel meer CO2 vasthoudt dan bossen. Turf groeit bovendien minder dan 1 mm per jaar, dus het wordt sneller geoogst dan het terug kan groeien.
Links – Zie voor meer info
https://weekvandegroenetuin.nl/
https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/biodiversiteit/turfvrije-potgrond-maken/
https://turfvrij.nl/
Trackbacks & Pingbacks
[…] beestjes zoals lieveheersbeestjes en wormen. En dan hebben we het nog niet eens over de schade aan de bodem. Die bladeren zorgen voor een natuurlijke deken die de grond lekker warm houdt in de winter. Waarom […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!