Herbruikbaar ‘keukenpapier’
Grote kans dat in jouw keuken een rol keukenpapier hangt of staat, en anders wel bij je buren. Handig voor allerlei vormen van gebruik in de keuken. En zó gepakt bovendien! Lekker makkelijk.
En dit is typisch zo’n product waarvan je je kan afvragen of je het écht nodig hebt, want grote kans dat je het uit gewoonte of gemak pakt als het binnen handbereik is, toch?
Zet je de rol keukenpapier (even) weg, dan ontdek je dat een theedoek, een stoffen servet en kleine katoenen doekjes of washandjes net zo goed voldoen. Maar dan wasbaar en dus herbuikbaar! 👌
Kijk, dat scheelt lekker in je afvalbak! Want uit gewoonte pakt men snel zo’n drie of vier stukken, die daarna direct de prullenbak ingaan. Maar besef wel dat keukenpapier niet wordt gerecycled; het hoort bij GFT (alleen ongekleurd/zonder print) of bij het restafval. Ook is het niet altijd van gerecycled papier gemaakt en vaak gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven. De merken die graag aantrekkelijke afbeeldingen/patronen op hun keukenpapier drukken, gebruiken daarnaast ook nog inkt. Helaas, allemaal niet zo milieuvriendelijk dus.
Wegwerp hygiënische-/schoonmaakdoekjes kun je beter helemaal vermijden. Naast dat ze plastic bevatten, zitten ze ook vol chemicalieën die niet persé goed voor je huid zijn en ook niet voor het milieu.
Dus zoek in je kasten naar stoffen doeken* die prima het keukenpapier kunnen vervangen. Het is een eenvoudige, goedkope, makkelijke en herbruikbare oplossing! Kleine stap – Grote impact 💪🏻
En heb je ongelukjes die wat smeriger zijn om op te vegen met een stoffen doek? Pak dan een beetje toiletpapier: net zo effectief!
Op het internet vind je tutorials om een wasbare keukenrol zelf te naaien, bijvoorbeeld met lappen van oude handdoeken en drukknopjes… Super leuk! Maar uit ervaring kunnen we bevestigen dat het net zo makkelijk en vooral sneller is om gewoon een stapeltje te maken met de doekjes 😉
*Let op: vermijd het gebruik van synthetische microvezeldoekjes (gemaakt met polyester en polyamide). Deze laten tijdens het poetsen of wassen in de wasmachine micro-deeltjes los, dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en bijdragen aan de ‘plastic soep’.
Trackbacks & Pingbacks
[…] als bij het keukenpapier: zodra we de swap deden van wegwerp naar een herbruikbaar / wasbaar alternatief, is er daarna geen […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!