Oktober 2021 – Erik
Zwerf Afval Pakkers (ZAPpers) zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor een schone leefomgeving, door zwerfafval aan te pakken op verschillende manieren: door in het bos of in de stad te gaan ‘plandelen’, door te gaan ‘ploggen’ of door een straat te adopteren, alleen of met een groepje inwoners.
Iedere maand zetten we een bijzondere (groep) ZAPper(s) in het zonnetje. Deze maand staat Erik Ruesink, (wijkbewoner & ZAPper in Woudhuis) in het zonnetje in de Wijkkijker van wijken Woudhuis-Osseveld met een
zelfgeschreven artikel over zwerfafval rapen en straat adoptie! ☀️👏
“Laat ik me even voorstellen: ik ben Erik Ruesink en sinds eind 2004 woonachtig in de wijk Het Woudhuis. Wij kwamen toen met ons gezin met 2 kinderen. Die laatsten zijn intussen uitgevlogen, zowel uit huis als uit de wijk. Twee jaar geleden kon ik stoppen met werken.
Hoewel ik mij prima weet te vermaken en ik mij nog nooit heb verveeld, bleef er toch nog wat tijd over om nuttig te besteden. Ik heb mij altijd al gestoord aan het zwerfvuil wat je overal (en dus ook in onze wijken) ziet. Ik nam ook regelmatig tijdens mijn hardlooprondjes wat mee naar een afvalbak. Echt zwerfafval verzamelen ging me nog wat (te) ver.
In de Wijkkijker van december 2020 stonden een paar artikelen gerelateerd aan dit onderwerp waarin ook verwezen werd naar het burgerinitiatief Zero Waste Apeldoorn. Daarbij werd aangegeven dat je je bij hen kon aanmelden om één of meer straten in je wijk te
“adopteren” om daar het zwerfvuil op te ruimen. Het was volop corona tijd met veel wandelingen en die kon je zo ook nog eens nuttig besteden. Ik heb mij daar
toen voor aangemeld.”
ZeroWaste afval opruimen
Via ZeroWaste Apeldoorn kun je op veel manieren of vanuit diverse motieven bijdragen aan het opruimen van zwerfafval. Zo zijn er mensen die zich vooral richten op het opruimen van een bepaald type afval (bv. sigarettenpeuken). Anderen registreren van welke producten (merken) ze veel afval vinden. Met dat laatste willen ze dan producenten er toe bewegen andere, meer milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken.
Als je je aanmeldt krijg je via ZeroWaste Apeldoorn een rol vuilniszakken (met opdruk Heel Apeldoorn Rein), een grijper en een veiligheidsvest. Verder is het geheel vrijblijvend, je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je op pad gaat. Als je een vuilniszak vol hebt is een mailtje naar de contactpersoon van ZeroWaste Apeldoorn genoeg om – meestal de volgende dag al – de vuilniszak op te laten halen door de gemeente.
Gooi mij in de berm…
Ik ben er aan begonnen, omdat al het zwerfafval mij stoorde en om onze leefomgeving schoner en veiliger te maken voor de natuur, voor mens en dier. Zwerfafval kan ook gevaar opleveren; mens en dier kunnen zich bezeren/verwonden aan het afval en vooral dieren kunnen afval doorslikken wat niet voor hen bedoeld is (zoals stukken plastic etc.) met
alle gevolgen van dien. Mijn insteek is dat het de consument, mijn medemens is, die verantwoordelijk is voor het zwerfafval en niet de producent. Ik zeg dan altijd: “Ik ben nog nooit een blikje of flesje tegengekomen waar op stond: gooi mij in de berm als ik leeg ben.”
Na de aanmelding kreeg ik wel meteen de eerste (maar tot nu toe gelukkig enige) teleurstelling te verwerken: er bleken nog maar heel weinig straten in onze wijken “geadopteerd” te zijn. Dat zegt overigens niet alles, want ik zie toch regelmatig andere mensen zwerfvuil opruimen. Zelf heb ik een deel van de Lupineweg, Woudhuizerallee en de geluidswallen langs de A50 op mij genomen. Regelmatig neem ik ook andere stukken mee en het Woudhuisbos is al bijna een vast onderdeel van mijn rondje geworden.
Elke week een ronde
In principe doe ik één keer per week een rondje en dat kost me een ochtend of middag. Het resultaat varieert van een halve tot een hele vuilniszak vol met
afval. Wat ik tegenkom kan men wel raden: blikjes, flesjes (en flessen), (koffie)bekers, snoeppapier, peuken en sigarettenpakjes, mondkapjes, wietverpakkingen en de laatste tijd steeds meer en vaker lachgasballonnen. Maar ook enkele paraplu’s (die een herbestemming hebben gevonden), een klauwhamer en een houten wapenstok behoren tot de vondsten.
In het Woudhuisbos kom je het nog grovere afval tegen tot meubilair aan toe. Ook was er een periode dat iemand er een gewoonte van maakte ieder weekend een aantal grote tempex dozen op dezelfde plek te dumpen. Die dagen heb je dus niet genoeg aan één vuilniszak.
In één van de artikelen in het december 2020 nummer werd hondenpoep als grootste ergernis genoemd, maar ik moet zeggen dat ik op mijn rondjes meer zwerfafval
dan hondenpoep tegenkom. Door de felle kleuren zie je het zwerfafval natuurlijk eerder liggen en kun je het makkelijker ontwijken waardoor je geen vieze schoenen krijgt, maar om daarom hondenpoep op nummer één van de ergernissen te zetten …
Veel positieve reacties
Tijdens mijn rondjes heb ik tot op heden alleen maar positieve reacties van mensen gehad. Mensen die je aanspreken en hun waardering uitspreken, die in het voorbij gaan zeggen dat je goed bezig bent of die een duim opsteken. Dat geldt voor alle leeftijden, van jonge kinderen (al of niet ingefluisterd door de ouders) tot ouderen.
Van de redactie kreeg ik voor het schrijven van dit artikel ook de vraag om eens na te denken over eventuele tendensen die ik rondom het zwerfvuil zie. Ik ben echter nog geen jaar echt actief op dit front, dus ik vind het nog wat te vroeg om tendensen te zien. Wel zijn me een
aantal dingen opgevallen.
Wat is normaal?
Allereerst dat sommigen het blijkbaar steeds “normaler” vinden om dingen van zich af te gooien. Vaak wordt het zwerfafval weg gegooid op plaatsen waar het niet zo snel gezien wordt, maar steeds vaker gooit men onbeschaamd afval van zich af. Ik heb ’s ochtends, midden in de wijk, gezien dat bijvoorbeeld kwarkbekers uit een autoraam werden gegooid. Ook zie ik soms blikjes en flesjes die in tuinen gegooid zijn enz.
Een ander punt zijn de afvalbakken of eigenlijk het ontbreken daarvan. Op sommige plekken staan er best veel (centrale plein van Het Kasteel, speelterrein Lupineweg, Mariëlle Park), wat overigens niet wil zeggen dat daar dan geen afval ligt, terwijl ze op andere plaatsen geheel ontbreken.
Afvalbakken bij de “Pyramide”, op de paden en onder- langs de geluidswallen (daar staan ook bankjes) zouden geen overbodige luxe zijn. Op een paar plekken hangen wel de Heel Apeldoorn Rein vuilniszakken die ook regelmatig door de gemeente vervangen worden, dus waarom daar geen afvalbak plaatsen? Ik hoor regelmatig tijdens mijn rondjes dat meer mensen zich dat afvragen.
Na een klein jaar zwerfafval opruimen ben ik enthousiast over deze tijdbesteding: in beweging in de buitenlucht een bijdrage leveren aan een schonere en veiliger leefomgeving. Een activiteit die iedereen op zijn of haar niveau (ook met rollator of scootmobiel) in de
eigen omgeving kan oppakken, want alle beetjes helpen.
Doe jij ook mee? Ga dan naar de website van Zero Waste Apeldoorn en meld je aan! Samen maken we de wijk schoon!”
Tekst: Erik Ruesink, ZAPper in Woudhuis
Lees Erik’s verhaal in de Wijkkijker:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!