Opruimgereedschap

Opruimgereedschap

De gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn Rein) biedt in bruikleen afvalgrijpers, Rein vuilniszakken, afvalzakhouders en veiligheidshesjes aan die men kan gebruiken om zwerfafval op te ruimen.

De opruimspullen kunnen worden opgehaald bij de receptie op post Zuid, Aruba 4, 7332 BK Apeldoorn. Openingstijden zijn van maandag t/m donderdag 7.30 uur tot 15.30 uur. Vrijdags is de gemeentewerf gesloten voor publiek.
Als je geen gebruik meer maakt van de opruimspullen of als ze kapot zijn, dan mogen de opruimspullen worden teruggebracht naar Post Zuid.
Voor groepen/grote aantallen dien je eerst een afspraak te maken door een mail te sturen naar rein@apeldoorn.nl

De volle Rein vuilniszakken worden indien gewenst opgehaald door de gemeente (ook zonder kosten). Hiervoor kun je een e-mail zenden aan rein@apeldoorn.nl met een vermelding waar de volle Rein vuilniszakken zich bevinden. Wel moeten wij je erop attenderen dat er in de betreffende Rein vuilniszakken geen huishoudelijk afval is toegestaan aangezien het alleen om zwerfafval dient te gaan.

Gereedschap Plandelen & Ploggen

Voor de maandelijkse gezamenlijke opruimacties beschikken opruimteams over grijpers, hesjes, wasbare of Rein afvalzakken, upcyclede afvalzakhouders, schoonwandelwagens en wasbare ‘plog tassen voor ploggen.

Gereedschap voor Straat Adoptie

Voor de Straat Adoptie, zijn er leen opruimsets verkrijgbaar via de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn is Rein). Een opruimset bestaat uit een grijper (prikstok), een hesje en een rol stevige afvalzakken met het Heel Apeldoorn Rein logo.

Geen zin om alleen te plandelen of ploggen?
Je kunt je aansluiten bij de maandelijkse opruimacties in Apeldoorn (zie Ploggen & Plandelen)

Upcycled afvalzakhouder

Op aanvraag zijn “emmer-ringen” (oftewel, upcyclede afvalzakhouders) te lenen.
Dagelijks gebruiken buitendienst medewerkers van de Gemeente Apeldoorn emmers vol koudasfalt. Deze emmers werden weggegooid… totdat Henry, op de houtwerkplaats, er een andere oplossing voor bedacht: de ’emmer-ring’, oftewel een afvalzakhouder 2.0. Volledig upcycled, licht van gewicht en super sterk!

De 400+ vrijwillige ZAPpers in Apeldoorn zijn er super blij mee!
Wil je ook zo’n ’emmer-ring’ afvalzakhouder hebben om zwerfafval op te rapen? Stuur een mail naar: info@zerowasteapeldoorn.nl of rein@apeldoorn.nl

Bekijk hier het filmpje: De afvalzakhouder 2.0 (oftewel, de ’emmer-ring’ !)

Wasbare afvalzakken

Op aanvraag, zijn wasbare afvalzakken te lenen.
De wasbare afvalzakken zijn in Apeldoorn gemaakt door het atelier van Siza, met restanten vlaggenstof uit de Veluwse Vlaggen Industrie, een mooi duurzaam project in opdracht van de Gemeente Apeldoorn, in samenwerking met Zero waste Apeldoorn.
De wasbare afvalzakken zijn klein en licht van gewicht en wasbaar tot 60 graden. Ze zijn handig als vervanging van de grote Heel Apeldoorn rein afvalzakken voor een korte opruim ronde in de buurt.
Let wel op: de wasbare afvalzakken zijn niet waterdicht en niet geschikt voor zwaar en/of scherp afval (zoals stukjes glas of metaal). Sowieso wat gevaarlijk en scherp afval (stukken) betreft, adviseren we jou echter altijd het te laten liggen en de buitenlijn te informeren om het te laten opruimen door medewerkers met bijpassende uitrusting.

Tips (en apps) over wat je nog meer kunt doen met het afval dat je opraapt

Goed Doel
Plastic flessendoppen kun je inzamelen voor het goed doel. Gooi ze niet weg, want per kilo zijn ze geld waard. Zo worden ze ook nog eens gerecycled.
Meer informatie: https://www.zootjegeregeld.nl/doppen-sparen-voor-het-goede-doel/ 

Veiligheidsinstructies van de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn Rein) voor vrijwilligers in de openbare ruimte

Dank voor jouw inzet voor een mooie en schone openbare ruimte in onze gemeente, maar let op dat dit veilig gebeurt. Jij bent hierbij verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid én voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Wij geven je als dringend advies daarom om je aan te houden aan de onderstaande veiligheidsinstructies van de gemeente voor het verrichten van werkzaamheden in de openbare ruimte.

• Neem de algemene verkeersregels in acht.
• Loop altijd aan de linkerzijde van de weg en waar mogelijk op de voetpaden.
• Draag altijd een reflecterend veiligheidsvest, want dit zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere
weggebruikers. Veiligheidsvesten kun je bij de gemeente lenen.
• Zorg bij de inzet van minderjarigen voor voldoende toezicht van volwassenen.
• Beperk je werkzaamheden tot de omgeving van 30 en 50 km/uur wegen en de naastliggende buitenbermen.
Laat de werkzaamheden in de middenbermen en langs alle overige wegen in verband met de veiligheid aan
ons over.
• Maak bij voorkeur gebruik van gereedschap om je werkzaamheden te verrichten, zodat je zo min mogelijk
hoeft te bukken langs de weg. Veiligheidshesjes, afvalgrijpers en afvalzakken kun je bij de gemeente lenen.
• Let op je gereedschap en ga hier zorgvuldig mee om. Laat geen gereedschap liggen op plaatsen waar
anderen er mogelijk hinder of gevaar van ondervinden.
• Neem bij vragen of voor overleg over de werkzaamheden contact op met een wijkbeheerder.
• Je hoort ten allen tijden de instructies opvolgen van de wijkbeheerder. Hij kan jou bij weigering hiervan sommeren het werkveld te verlaten.
• De volle Rein vuilniszakken worden indien gewenst opgehaald door de gemeente. Hiervoor kun je een e-mail zenden naar rein@apeldoorn.nl met een vermelding waar de volle Rein vuilniszakken zich bevinden.
> Voor het ophalen van zwerfvuil in het buitengebied graag een e-mail zenden naar rein@apeldoorn.nl met vermelding van telefoonnummer en adres/locatie.
> Heb je nieuwe Reinvuilniszakken nodig dan kun je dit ook aangeven in je mail.
• Als je een gebied wil “adopteren” dan kun je dit aanmelden bij Zero Waste Apeldoorn: zie Straat Adoptie

Alvast hartelijk dank!