Fotoalbum: Woensdag 19 juni – Banden, Binky en (Bio)plastic
Op woensdag 19 juni was het al alweer de één na laatste dag van de Zero Waste Zomer Week.
Deze dag stond in het teken van leren, (mee)kijken en zelf aan de slag gaan, voor jong en oud. Het mooie zomerse weer deed een fijne duit in dat zakje, want veel activiteiten waren buiten, of gingen over buiten zijn.
Cruise 2 Reduce bij Speelboerderij Binky
Eén van de hoogtepunten was de komst van de “Cruise 2 Reduce” rijdende recyclefabriek naar Speelboerderij Binky. Op korte afstand van de nieuwe afvalscheidingswand op Binky’s Smulterras, liet Maud met haar rijdende recyclefabriek zien hoe het recyclen van plastic precies in zijn werk gaat. Elke half uur werd er tussen 13:00 en 17:00 uur een demonstratie gegeven, waarbij Binky zelf af en toe ook kwam meekijken. Het was een educatieve ervaring voor jong en oud, waar bezoekers konden leren hoe ze hun plastic afval beter kunnen scheiden en recyclen; maar ook waarom het nog beter is om plastic afval te voorkomen door bijvoorbeeld je eigen drinkbeker of broodtrommel naar school mee te nemen. Hergebruiken vóór recyclen dus! Da’s wel zo logisch, want zo gebruik je minder grondstoffen, minder energie én je bespaart er ook nog eens veel geld mee!
Gratis bandencheck – De Groene Garage
Op het parkeerterrein bij Speelboerderij Binky en de Dubbelbeek voerden de dames van De Groene Garage een mobiele service uit om de bandenspanning van auto’s te controleren en te optimaliseren. Dit was niet alleen een gratis dienst, maar ook een belangrijke stap richting een beter klimaat. Een te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot en maakt autorijden onveiliger. Tussen 13:00 en 17:30 uur konden automobilisten hun bandenspanning laten controleren en aanpassen. De deelnemers kregen na afloop een kaart met de oude en nieuwe bandenspanning en de bijbehorende besparingen. Deze actie was een groot succes en heeft veel automobilisten bewuster gemaakt van het belang van de juiste bandenspanning.
Van het totale aantal gecontroleerde auto’s had 68% onderspanning, daarnaast heeft het team van de Groene Garage bij 2 auto’s een vermoedelijk lekke band aangetroffen. Door de banden weer op spanning te pompen, wordt 180 kilo CO2-uitstoot en 50 liter brandstof bespaard.
Werkplaats Woensdag Zero Waste editie – CODA
Jeugd vanaf 8 jaar kan wekelijks kennismaken met verschillende technieken en mogelijkheden van de toekomst tijdens de Werkplaats Woensdag bij de Makerspace van CODA ExperienceLab. In het kader van de Zero Waste Week werd er specifiek aandacht besteed aan het recyclen en upcyclen van plastic en textiel. Dit was een hands-on ervaring waar kinderen leerden hoe ze afvalmaterialen een nieuw leven kunnen geven. Het was een creatieve en educatieve middag die de deelnemers inspireerde om bewuster om te gaan met waardevolle grondstoffen.
Workshop “Simpel je fietsband plakken: Zo doe je dat” – Foenix
Foenix gaf een praktische workshop waarin deelnemers leerden hoe ze zelf hun fietsband kunnen plakken. De Fietsenmaker van Foenix, gevestigd aan de Vlijtseweg 136, legde stap voor stap uit hoe je een lekke band kunt repareren. Deze vaardigheid is niet alleen handig voor fietsers, maar draagt ook bij aan een duurzamer gebruik van fietsen. De workshop trok veel belangstelling en gaf de deelnemers het vertrouwen om voortaan zelf hun banden te kunnen plakken.
Webinar Heerlijk vakantie vieren! ☀️😎
Tijdens dit inspirerende webinar deelde Susan, onze zero waste vakantie-expert, tips en trucs om de impact op het milieu te verkleinen tijdens de vakantie, zonder in te boeten op plezier. Of je nu op vakantie gaat naar het buitenland, in Nederland blijft, of kiest voor een staycation: er zijn altijd manieren om duurzamer te genieten. Deelnemers leerden eenvoudige en praktische stappen die ze kunnen nemen om hun vakantie milieuvriendelijker te maken. Het webinar was een bron van inspiratie voor iedereen die graag wil bijdragen aan een beter milieu, zelfs tijdens de ontspanning van een vakantie.
Webinar Bioplastic: a beautiful lie?
Dit boeiende webinar, gepresenteerd door Michel, Senior procestechnoloog bij Attero en Zero Waste expert, richtte zich op de rol van bioplastic als alternatief voor traditioneel plastic. Michel ging in op belangrijke kwesties zoals recycling, composteerbaarheid en natuurlijke afbraak van bioplastic. Deelnemers kregen inzicht in de complexiteit van bioplastics en leerden of deze materialen daadwerkelijk een duurzamere keuze vormen. Het webinar bood een diepgaande kijk op de mogelijkheden en beperkingen van bioplastic, en gaf de deelnemers waardevolle kennis om beter geïnformeerde keuzes te maken in hun dagelijks leven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!