Sigarettenpeuken
opruimacties

PeukMeuk dag

Elk jaar belandt 10 miljoen kilo aan peuken op straat (bron: Milieu Centraal). Daarvan wordt 80% opgeruimd. Dus 2 miljoen kilo (niet stuks, maar kilo!) peuken blijft rondslingeren 😳
Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar! Dieren lopen het risico om te stikken in de peuken. Bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen (rattengif!), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt (bijvoorbeeld doordat het in contact komt met water) sijpelen die chemicaliën dus het water of de grond in.
Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo’n peuk helemaal is ‘vergaan’… tot microplastics! Dit vervuilt op verschillende manieren ons milieu dus het is tijd om daar met z’n allen wat aan te doen 💪🏻

Daarom organiseert Stichting Zero waste Apeldoorn sinds 2019, jaarlijks, een PeukMeuk dag in Apeldoorn, in samenwerking met Heel Apeldoorn is Rein.

De PeukMeuk opruimactie is inmiddels uitgegroeid  een landelijk en jaarlijks evenement. Zie voor meer informatie: Plastic Peuken Collectief.

Doe op 6 juli mee aan de 6e Apeldoornse PeukMeuk Actiedag, met Zero Waste Apeldoorn  🚬🗑️

We gaan in het kader van de landelijke PeukMeuk Actiedag op zaterdag 6 juli zoveel mogelijk sigarettenfilters opruimen in de stad. Help je dit jaar ook mee?

Iedereen is welkom om een handje mee te helpen!
Ook voor een uurtje of even een paar minuten.
Je kunt helpen met flyers (#informatie) en zakasbakjes (#preventie) uit te delen, of je kunt peuken gaan oprapen (#opruimactie).

Tijd & Locatie
We verzamelen op het Stationsplein om 14.00u.
Aan het einde van de grote peuken opruimactie, rond 15.30u, verzamelen we bij het Raadhuisplein om het aantal opgeraapte peuken grof te tellen en om te laten zien hoe vervuilend dit is voor de stad.

In 2019 en 2020, werden er tijdens de PeukMeuk Actiedag zo’n 15.000 peuken opgeruimd binnen 2 uur. In 2022 waren dat er ongeveer 19.000 en in 2021 werd het record verbroken met 23.000 peuken 😱 Voorlichting geven én opruimen is dus hard nodig!

Kun je niet in Apeldoorn zijn op 6 juli? 😜 Geen paniek! De Peukmeuk dag is inmiddels een landelijk (zelfs een internationaal) gebeuren geworden! 🤩
> Check of een opruimactie in jouw stad wordt georganiseerd