Lokale duurzame
initiatieven

Lokale duurzame initiatieven

Er zijn in Apeldoorn en omgeving tientallen actieve buurten, organisaties en maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan een positieve impact, door zich in te zetten op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid.

Laat je inspireren door deze initiatieven, ontdek wat er in jouw buurt gebeurt en neem contact op met een van de initiatieven om bij te dragen.

Deze pagina is nog onder constructie en wordt regelmatig aangevuld!

Niet gevonden wat je zocht?

Volkstuinverenigingen

Je eigen groenten en fruit telen? LEUK! Maar niet iedereen heeft een eigen (zonnige) tuin of groot balkon. Een alternatief om je aan te sluiten bij een volkstuinvereniging of bij een (buurt-)moestuin initiatief.
Volkstuinen zijn steeds populairder geworden en bieden een ontspannen, gezellige en groene plek in de stad. Je volkstuin is jouw domein, zolang je de huur betaalt natuurlijk! Hoewel er regels gelden op een volkstuincomplex, zoals voorschriften over de bouw van kasjes en maximale hoogtes van afscheidingen, heb je toch veel vrijheid. Ongeveer 90% van de tijd kun je zelf beslissen wat je op je eigen stukje grond wilt doen. Of je nu groenten, fruit, kruiden, bloemen of een combinatie daarvan wilt verbouwen, de keuze is aan jou. Je kunt je volkstuin inrichten en aankleden zoals jij dat wilt, waardoor je al je creativiteit kwijt kunt in het ontwerpen en creëren van je eigen groene oase. Zolang je maar rekening houdt met je buren en ze niet tot last bent, kun je tuinieren op jouw manier.
Als je ervoor kiest om een divers scala aan gewassen te verbouwen, kun je bijna het hele jaar door genieten van je eigen verse oogst. Hoewel er natuurlijk kosten verbonden zijn aan het huren van je tuin en het aanschaffen van gereedschap, zaden, planten en grond, is het over het algemeen een voordelige manier om voedsel te produceren. En de smaak is vaak onovertroffen, niet alleen omdat je het zelf hebt gezaaid en opgekweekt, maar ook vanwege de superieure smaak. Met een beetje planning kun je vanaf april tot februari genieten van verse groenten en fruit uit je tuin. Bovendien kun je ook nog eens voedsel conserveren door in te vriezen, drogen, inmaken en meer.
In Apeldoorn, zijn er diverse moestuin verenigingen te vinden:

Helaas zijn de volkstuinen de laatste tijd zó populair geworden dat er vaak een lange wachtlijst bestaat, en soms is de wachtlijst zelfs zo lang geworden dat het op stop is gezet.  Maar treur niet, terwijl je op een eigen plekje (op de wachtlijst of) bij een volkstuinvereniging in de buurt wacht, kun je alvast meehelpen als vrijwilliger bij een van deze moestuin initiatieven in de omgeving! (Zie kader hiernaast)

(Buurt-)Moestuin initiatieven

Je eigen groenten en fruit telen? LEUK! Maar niet iedereen heeft een eigen (zonnige) tuin of groot balkon. Een alternatief om je aan te sluiten bij een volkstuinvereniging of bij een (buurt-)moestuin initiatief.

Informatie over volkstuinverenigingen, vind je in het kader hiernaast…  Helaas zijn de volkstuinen de laatste tijd zó populair geworden dat er vaak een lange wachtlijst bestaat, en soms is de wachtlijst zelfs zo lang geworden dat het op stop is gezet.  Maar treur niet, terwijl je op een eigen plekje (op de wachtlijst of) bij een volkstuinvereniging in de buurt wacht, kun je alvast meehelpen als vrijwilliger bij een van deze moestuin initiatieven in de omgeving! En anders, juist ook leuk voor wie graag met de handen in de grond zit, maar liever geen eigen moestuin wil moeten onderhouden!

Een buurt moestuin initiatief kent vele positieve effecten: mensen leren elkaar weer kennen, komen buiten, leren een boel van en met elkaar en groeien gezamenlijk lekkere groenten! Zo’n dorpstuin  of buurt moestuin kan verbinden op vele vlakken, onder andere die van gezond en voedzaam lokaal voedsel.

In Apeldoorn e.o. vind je een aantal (buurt-)moestuin initiatieven waar je je aan kunt sluiten.

Daarnaast zijn er ook zogenaamde buurt “Groene initiatieven” (Zie: apeldoorn.nl/Groeninitiatief ) Woon je in de buurt van zo’n initiatief en help je graag mee met het onderhoud, neem contact op met de gemeente (groeneinitiatief@apeldoorn.nl) of met een contactpersoon in de buurt.

Producten rechtstreeks bij/van de boer kopen

In een van onze tips, lees je dat lokaal en biologisch eten met het seizoen mee één van de meest duurzame stappen is die je kunt zetten. En natuurlijk nog beter als je je groenten & fruit zoveel mogelijk zonder verpakking koopt.
Naast het zelf kweken van groenten en fruit, of die bij de supermarkt, (biologische) markt, of natuurwinkel te kopen, kun je ook kijken naar het aanbod bij streekboerderijen. Tegenwoordig zijn veel opties mogelijk, van kleine markt direct bij de boer, tot groentepakketten, Herenboerderijen, of zelf oogsten op het land! Ontdek de lokale opties in deze kaders.

Wil je graag losse producten te kopen bij boerderijwinkels in jouw buurt, zonder abonnement of lidmaatschap. In de links hieronder vind je een overzicht van streek boerderijen en ook landelijke organisaties.

Ontdek hieronder een grote lijst van boerderijwinkels in Nederland, met verse groenten, fruit, kruiden en lokale producten, allemaal binnen handbereik. (En steeds meer van deze winkels bieden bezorgservice).

Lokale initiatieven:

Natuurwinkels en markten

Landelijk – Rechtstreeks bij/van de boer:

Foto: Stadsakkers winkeltje

Groentepakket op maat

Uiteraard zijn de spelregels bij elke boer/organisatie net even iets anders, dus lees altijd de voorwaarden aandachtig voordat je je aanmeldt voor een groentenpakket abonnement .
Over het algemeen, werkt het ongeveer zo:

  • Het groenten (en fruit) pakket wordt door de organisatie samengesteld en bevat een gevarieerd aanbod van seizoensgroenten. Je eet wat het land op dat moment te bieden heeft en zult ook nieuwe verrassende groenten ontdekken (meestal is een receptenboek meegeleverd).
  • Het groenten (en fruit) pakket haal je op een bepaalde dag op bij een adres bij jou in de buurt of een zgn. afhaaladres.
  • De groenten (en fruit) van het groentepakket komen zoveel mogelijk van het eigen land. Bij het samenstellen let de organisatie op de variatie: een kookgroente, groente voor salade, en ook letten ze op kleur en smaak van de groenten.
  • In de winter wordt het assortiment indien nodig aangevuld met groenten van collega telers in de regio of van een verdeelcentrum, vaak zijn dat biologische groenten (Odin), en zoveel mogelijk van Nederlandse bodem.

Waar kun je een Groentepakket in Apeldoorn e.o. vinden?

Foto: DeWarmoezerij Groentepakket

Zelf oogsten, Zelf plukken

Wil je graag gezonde, lokaal geproduceerde voeding voor een betaalbare prijs? Maakt het versaanbod in de supermarkt je niet blij? Heb je altijd gedroomd van een moestuin, maar heb je geen groene vingers of te weinig tijd? En wil je wel genieten van zelf oogsten en plukken? Dan is de zelfoogsttuin misschien ook iets voor jou!
Naast kruiden en bloemen kun je in een zelfoogstuin de meest verse groenten zelf oogsten. De boer zorgt voor het land, maar het zijn ook een beetje jouw groenten. Zodra ze oogstrijp zijn krijg je een bericht en kun je je eigen worteltjes, kolen of pompoenen uitzoeken.

Hoe het werkt:

De meeste zelfoogsttuinen werken op basis van een (jaarlijks) lidmaatschap of abonnement in ruil voor een deel van de oogst.
De tuinder laat via infoborden, vlaggen en social media weten wat er die week geoogst mag worden.
Wekelijks kun je langs komen voor verschillende groenten, een bosje kruiden en een bakje fruit.
Het oogstseizoen duurt ongeveer van mei tot oktober-november.

De vele voordelen van zelf oogsten:

Vers, gezond en lekker: je weet wat je eet en wat er met dat voedsel gebeurt voordat het op jouw bord belandt. Je leert welke groenten wanneer groeien en hoeveel tijd, aandacht en energie hierin gaat zitten.
Korte voedselketen: je vermindert aanzienlijk het aantal voedselkilometers; wat je plukt kan minuten later al op je bord liggen. Je groenten gaan ook langer mee dan groenten uit de supermarkt.
Sociaal gebeuren: je ervaart hoe leuk het is om zelf te oogsten op een fijne plek, om even te ontspannen in de buitenlucht. Je hebt direct contact met de boer(in), vrijwilligers en zelfoogsters; die waarschijnlijk graag pluktips en recepten met je delen.
Beter voor het milieu: je draagt bij aan een betere aarde. Veel zelfoogsttuinen zijn biologisch of biodynamisch, telen met respect voor de natuur en verrijken de bodem en biodiversiteit. Dit wordt ook wel regeneratieve landbouw genoemd. Zelf oogsten voorkomt verpakkingsmateriaal en dus (plastic) afval.
Minder voedselverspilling: Je oogst wat je nodig hebt. Je leert je eten (nog meer) waarderen en het eten heeft een rijkere smaak.
Heerlijk is eerlijk: de boer krijgt een eerlijker loon. Risico’s en opbrengsten worden gedeeld met plukkers/oogsters die vooraf een abonnement afsluiten.

Waar kun je een pluk- en bloementuin in Apeldoorn e.o. vinden? (Zelf oogsten, zelf plukken)

Foto: De Pluktuin Apeldoorn

Herenboerderij

Een Herenboerderij is een plaats waar leden en hun boer elkaar ontmoeten en waar mooie initiatieven ontstaan. Recepten worden uitgewisseld, workshops en lezingen verzorgd, leuke kinderactiviteiten georganiseerd en rondleidingen gegeven.
(De organisatie) Herenboeren en hun boer werken zo duurzaam mogelijk, en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit verbetert, de natuur ontwikkelt en het landschap herstelt zich. Zo is het voor mensen, planten én dieren een fijne plek om te zijn.
Herenboeren runnen met elkaar een bedrijf. Hun boer zorgt voor voldoende duurzaam en kwalitatief goed voedsel en krijgt daarvoor een prima salaris. Zo maken de Herenboeren werk van een eerlijk, door mensen gedragen en bovenal toekomstbestendig voedselsysteem.

In de omgeving van Apeldoorn vind je 2 Herenboerderijen:

Foto: Herenboeren Groote Modderkolk