Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht Meet Up 055 – Biobased bouwen, het betaalbare alternatief?*

3 juli - 19:00 - 21:30

Info & Aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-vpro-tegenlicht-meet-up-055-biobased-bouwen-het-betaalbare-alternatief-899750938277

Tegenlicht Meet Up 055 Biobased bouwen, het betaalbare alternatief?

We zitten middenin een wooncrisis!!! Wie kent niet iemand die op zoek is naar geschikte en betaalbare woonruimte? Wanneer gaan we de woonproblematiek voor jongeren, starters, verhuizers, huurders en kopers oplossen? Hoe bouwen we voldoende gezonde, leefbare en aantrekkelijke woonwijken met respect voor de planeet en toekomstige generaties? Waar moet het huis van de toekomst aan voldoen op het gebied van duurzaamheid en betaalbaarheid? Wat draagt biobased bouwen hieraan bij?

Deze Meet Up wordt georganiseerd in samenwerking met Werkgroep SDG van Gelre Regiopartners en Stichting Samenspraak Apeldoorn levert een bijdrage aan de dialoog en het debat.

Sprekers

Marian Stuiver

Marian Stuiver is een voorvechter van biodiversiteitsbehoud en inclusieve gemeenschappen. Ze streeft naar een harmonieuze wereld waar zowel de natuur als de mensheid in symbiose samenleven. Over dit onderwerp is in 2022 haar boek The Symbiotic City, voices of nature in urban transformations verschenen. Met een achtergrond in wetenschaps- en technologiestudies, bezit Marian een combinatie van academische en praktische expertise over transitiemanagement. Dit is nodig voor biodiversiteitsherstel in de stad, het klimaatadaptief ontwerp van gebouwde omgevingen en het ontwikkelen van regeneratieve voedselsystemen. Marian is lid van het adviesorgaan van het TKI Bouw en Technologie programma, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Gezondheidszorg en ambassadeur van Groene Cirkels, Zuid-Holland. Marian vindt vanuit haar waardering voor de schoonheid en diversiteit van de natuurlijke wereld haar inspiratie in literatuur, kunst en natuur.

Roelof Vossebeld

Roelof is leermeester houtbewerking en altijd actief op gebied van kennisoverdracht; klussers ondersteunen tijdens hun bouwprojecten en jongeren uit speciaal onderwijs begeleiden naar de arbeidsmarkt. Roelof zag ook de vervuiling in de bouw. Het gebruik van cement, beton, pir, pur, plastics hebben zo’n negatief effect op het milieu … Kan dat niet anders? Kan dat niet schoner? Roelof kwam in contact met ecologische woningbouw maar zag daar niet direct het antwoord, omdat de strobalenbouw arbeidsintensief is. Zijn vraagstelling was Op welke wijze kan ecologische woningbouw een serieus alternatief zijn voor traditionele woningbouw? Hij bedacht een vernieuwend bouwsysteem volgens de principes van biobased, ecologisch, circulair, dampopen, natuur en sociaal inclusief. Dit resulteerde in snelle, schone prefab woningbouw, van fundament tot dak, met een binnenklimaat dat ongekend prettig en gezond is. Inmiddels bouwt StroBOX tien woningen per jaar en kan makkelijk opschalen. StroBOX werkt samen met lokale boeren en bedrijven om de korte keten te promoten en met hergroeibare grondstoffen woningen te bouwen.

Mireille Langendijk

Mireille Langendijk ontwerpt en adviseert vanuit Bio Inspired Innovation (BII). Deze discipline haalt haar inspiratie uit de natuur en combineert deze wetenschap met de huidige innovatieve middelen om tot verantwoorde oplossingen te komen.Bij stedenbouw, architectuur en interieurontwerp gaat het al lang niet meer alleen over schoonheid en functionaliteit. Wie toekomstbestendig wil bouwen denkt na over welke strategie je moet inzetten om te komen tot een zo duurzaam en gezond mogelijk ontwerp. Net zoals de natuur, die ontwerpt vanuit effectiviteit. Schoonheid en functionaliteit vloeien hier organisch uit voort.

Bertus Stufken

Bertus Stufken is landschapsontwikkelaar en oprichter van Stufken-buitenruimte, buro voor landschappelijk ontwikkelen. Dit bedrijf legt haar focus op innovatie en duurzaamheid vanuit het landschap en de natuur en creëert unieke, toekomstbestendige en eigengereide buitenruimtes. Stufken-buitenruimte werkt actief aan de Landschap Architectuur Transitie (LAT) en maakt bewoning mogelijk zonder groen in te leveren, maar juist door meer groen toe te voegen. Zo wordt de meest haalbare CO2-reductie gerealiseerd. Dit draagt bij aan een gezondere, duurzamere en natuurlijke leefomgeving voor toekomstige generaties.

“Voor de gezonde leefomgeving waar we wonen, werken en van vrije tijd genieten”

Esther de Bruijn

Esther de Bruijn is afgestudeerd geodeet (landmeter) en oprichter van Unite2Build. Dit bedrijf creëert d.m.v. laserscanning en dronevluchten 3D-modellen van bestaande gebouwen en fabrieken. Hierdoor kan er efficiënter en effectiever worden ontworpen en gebouwd. Vakdisciplines sluiten beter op elkaar aan en er ontstaat zowel letterlijk als figuurlijk minder ‘afval’: minder materiaalkosten, minder reiskosten, minder ruis in de communicatie en minder energieverlies, in elk opzicht.

Uw gastvrouw deze avond is trainer, cabaretier en dagvoorzitter Evelien van Klaveren

Evelien is dagvoorzitter, cabaretier en presentatietrainer. Met haar bedrijf De SpreekExpert helpt ze mensen om authentiek en krachtig op het podium te staan én staat ze zelf op het podium als dagvoorzitter. Ze valt op door haar combinatie van oprechte betrokkenheid, scherpe vragen en humor. Ze heeft een sterk gevoel voor sfeer en voelt feilloos aan waar het publiek behoefte aan heeft. Met een werkvorm, vraag of kwinkslag weet ze een ontspannen sfeer te creëren waarin het gesprek onbevangen kan worden gevoerd en het publiek als vanzelf worden verleid om actief mee te doen.

Bestel vandaag nog jouw ticket(s)!

De organisatie vraagt een kleine bijdrage in de kosten (koffie/thee). Maak je liever geen gebruik van Eventbrite of heb je gratis kaartjes nodig? Geef het gewenste aantal (eventueel zonder opgaaf van redenen) per mail door aan benbuitenhuis@icloud.com.
Aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-vpro-tegenlicht-meet-up-055-biobased-bouwen-het-betaalbare-alternatief-899750938277

Praktische informatie

De VPRO Tegenlicht Meet Up 055 vindt plaats in Café – Restaurant O55 van Theater & Concert Orpheus Churchillplein 1, 7314 BZ Apeldoorn. Het Café – Restaurant heeft een eigen entree aan de voorkant van het pand (zijde Loolaan).

Het programma van woensdag 3 juli 2024 is als volgt:

  • 19.00 uur: Inloop met koffie of thee (inbegrepen)
  • 19.30 uur: Start van de Meet Up, sprekers
  • 20.30 uur: Pauze (koop uw drankjes aan de bar)
  • 20.45 uur: Sprekers en discussie/dialoog met het publiek
  • 21.30 uur: Afsluiting en nazit

Organisator

VPRO Tegenlicht Meet Up 055
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater en congres Orpheus
Churchillplein, 1
Apeldoorn, 7314 BZ
+ Google Maps

Organisator

VPRO Tegenlicht Meet Up 055
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Theater en congres Orpheus
Churchillplein, 1
Apeldoorn, 7314 BZ
+ Google Maps